Турция иска да купи 40 изтребителя F-16 от САЩ

Турция поиска от Съединените щати да закупи 40 изтребителя F-16, както и да модернизира около 80 американски изтребители, които Анкара притежава, съобщи агенция Ройтерс.

Според негови източници сделката се оценява на милиарди долари, но все още се проучва от Държавния департамент и съответната правителствена агенция, която е част от Пентагона. Той е отговорен за доставката на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени договори, насърчаването на връзките между въоръжените сили на САЩ и други държави и предоставянето на финансова и техническа помощ на чуждестранните партньори на Вашингтон в областта на отбраната. Освен това, припомня Ройтерс, след евентуалното одобрение на тези структури сделката може да бъде блокирана от Конгреса. Републиканците и демократите призоваха администрацията на Вашингтон да окаже натиск върху Анкара във връзка със закупуването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400.

„Като част от своята политика Държавният департамент не потвърждава и не коментира предполагаемите продажби или трансфери на оръжия и оборудване, докато те не бъдат официално представени на вниманието на Конгреса“, коментира информацията пред агенцията външното министерство на САЩ.

В края на септември турският президент Тайип Ердоган не изключи възможността Анкара да започне да си сътрудничи с Москва в редица области, включително корабостроенето и създаването на реактивни двигатели за изтребители./БГНЕС