Турция иска да спечели от туризъм 35 млрд. долара

Първоначалните показатели, като ранните резервации, показват, че целта на Турция за 2022 г. да генерира приходи от туризъм в размер на 35 млрд. долара е постижима, заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой.

Мехмет Нури Ерсой

Данните за първите 40 дни на тази година, особено за Истанбул и Анталия, показват, че пристигащите са близо до нивата от 2019 г., когато приходите от туризъм в страната достигнаха рекордно високи стойности, каза Ерсой в речта си, която произнесе на 25-ото Източносредиземноморско международно изложение за туризъм и пътувания (ИМИТП).

"Ранните резервации са се увеличили в сравнение с миналата година. Всичко това показва, че целта ни за генериране на приходи в размер на 35 млрд. долара е напълно постижима", каза министърът, цитиран от "Хюриет".

Туристическата активност се възстанови силно през 2021 г. след трудната и предизвикателна за отрасъла година и благодарение на усилията, координирани от Агенцията за насърчаване и развитие на туризма (АНТР) в чужбина и програмата за издаване на сертификат за безопасен туризъм, целите, определени за миналата година, бяха преизпълнени, добави Ерсой.

"Миналата година броят на чуждестранните туристи се увеличи с 88% спрямо 2020 г. до над 30 млн. души, а приходите от туризъм скочиха със 103% и достигнаха 24,5 млрд. долара", каза той. През 2019 г. Турция посрещна рекордния брой от 45 млн. туристи, а през 2020 г. страната е посетена от 12,7 млн. чуждестранни туристи.

Популяризиране на Турция в чужбина

Тази година ще бъдат стартирани кампании, които ще бъдат насочени по-специално към туристите от Централна Европа, Прибалтика и страните от Персийския залив, както и към САЩ, каза Ерсой. Промоционални видеоклипове ще бъдат излъчени по телевизионни канали в 21 държави, реклами ще бъдат публикувани и пуснати в печатната преса в 15 държави и съответно в цифрови платформи в 86 държави, според Ерсой.

"Също така развиваме по-силни връзки и увеличаваме сътрудничеството с водещите туроператори в чужбина, за да използваме напълно потенциала на Турция и да привлечем още повече чуждестранни туристи в страната", каза министърът.

Той също така отбеляза, че от началото на COVID-19 министерството и участниците в туристическата индустрия са действали бързо, за да предприемат необходимите действия за преодоляване на въздействието на пандемията върху сектора, а програмата за издаване на сертификат за безопасен туризъм е била много полезна в тези усилия.

Според министъра към края на декември 2021 г. близо 11 500 туристически обекта и превозни средства са получили сертификат за безопасен туризъм, в сравнение със 7200 в края на 2020 г. /БГНЕС

Категории: