Турция издаде предупреждение за пътуване в европейските страни

Турция издаде предупреждение за пътуване в европейските страни на фона на "зачестилите антиислямски, ксенофобски и расистки прояви", съобщи Анадолската агенция.

Анкара издаде и предупреждение за пътуване в Съединените щати, предаде АФП. Действията на Турция изглежда са ответна мярка за подобни предупреждения от страна на западните сили за Турция.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция

Съединените щати и големите европейски държави посъветваха своите граждани да не посещават масови мероприятия и да избягват горещите туристически точки в Турция.

Предупрежденията им бяха отправени по време на рязкото нарастване на дипломатическото напрежение, свързано с отказа на Турция да допусне Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО.

Наскоро Анкара беше възмутена от антиислямските протести на крайно десен екстремист, на когото беше позволено да изгори Корана пред турските посолства в Стокхолм и Копенхаген.

Първата препоръка за пътуване на турското външно министерство предупреди за "опасни нива на религиозна нетърпимост и омраза в Европа".

В отделно изявление се казва, че "напоследък има вербални и физически нападения срещу чужденци и актове на расизъм, извършени на територията на Съединените щати".

Миналата година Финландия и Швеция скъсаха с десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна.

Заявките за присъединяване към НАТО трябва да бъдат одобрени от всички 30 членове на Алианса.

Турция и Унгария са единствените членове, които не са ратифицирали двете кандидатури чрез гласуване в парламента.

Очаква се Унгария да ратифицира двете заявки следващия месец.

Но турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е запътил към президентските избори на 14 май. /БГНЕС

Анкара / Турция