Турция няма да толерира атаки срещу своята териториална цялост

Турция няма да толерира никакви атаки срещу своята териториална цялост, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на церемония по отбелязване на 83-та годишнина от смъртта на Мустафа Кемал Ататюрк - основателя на Република Турция.

„Никога няма да позволим целостта на нашата страна, оцеляването на нашата държава, единството, мира и древните ценности на нашата благородна нация да бъдат атакувани“, написа той във възпоменателната книга на Аниткабир - мавзолея на Ататюрк в Анкара.

Отдавайки почит към основателя на страната и лидера на нейното движение за независимост, Ердоган каза: „Продължаваме да разширяваме и развиваме нашата република, която вие създадохте и ни поверихте, и ще я превърнем в блестящата звезда на нашия регион и на света, въпреки враждебността в стремежите на нашествениците“.

„С постигнатите исторически успехи във всяка област, особено в образованието, здравеопазването, сигурността и индустрията, ние се движим решително към нашите цели за 2023 г.“, добави той.

Ердоган положи венец в мавзолея на Ататюрк и заедно с придружаващата го делегация участва в тържествената церемония в памет на Ататюрк.

Съгласно установената традиция, точно в 9,05 ч. местно време сирените бяха пуснати, за да отбележат точния момент на смъртта на Ататюрк, а милиони хора в цялата страна спазиха две минути мълчание, съобщи Анадолската агенция.

Битката за турска независимост започва на 15 май 1919 г., когато е произведен първият изстрел срещу окупационните гръцки сили. Постиженията на бойното поле доведоха до обявяването на независимост и основаването на Република Турция на 29 октомври 1923 г.

Ататюрк е първият президент на републиката до 10 ноември 1938 г., когато умира в Истанбул на 57-годишна възраст от цироза.

Всяка година на 10 ноември по традиция турците посещават мавзолея на Ататюрк, за да отдадат почитта си. /БГНЕС