Турция не използва деца войници

Турция никога няма да приеме обвиненията, които се съдържат в американски доклад за трафик на хора. Това заяви Омер Челик - говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Омер Челик и Мевлют Чавушоглу

„Обвинението на САЩ срещу Турция в нейния доклад за трафика на хора е подход, който никога няма да приемем“, каза Челик пред репортери в централата на партията по време на заседание на нейното ръководство.

Неотдавнашният доклад на Държавния департамент на САЩ включи Турция в групата държави, за които се твърди, че използват деца-войници във въоръжени конфликти, пише Анадолската агенция.

Преди дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу също разкритикува категорично „необоснованите“ предположения в доклада по отношение на страната му.

„Турция никога не е използвала „деца войници“ или „деца терористи“. Откровено и недвусмислено твърдя, че Република Турция има най-чистите резултати в това отношение в света“, каза Челик.

Изтъквайки усилията на Турция за борба с тероризма, той заяви, че отправянето на подобни обвинения към Турция може да се основава само на „липса на информация или лоши намерения“.

Говорителят беше категоричен, че Анкара води най-решителната борба срещу „проблема, наречен деца-терористи или деца-бойци“.

В такива доклади се използват информации на различни неправителствени организации, каза той, отбелязвайки, че Анкара много добре знае връзките им.

„Познаваме повечето от тези неправителствени организации от Афганистан“, каза той и добави, че тогава са били активни в Сирия и Ирак.

Обвиненията срещу Турция са необмислени и неверни, подчерта Челик.

„Всички знаят много добре, че терористичната организация ПКК е тази, която използва децата като бойци и терористи, а терористичната организация ИД също е една от тях“, каза той и добави, че ПКК дори не е спомената в този доклад с обвиненията срещу Турция. /БГНЕС