Турция осъди доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека

Турското външно министерство заяви, че докладът на Държавния департамент на САЩ за правата на човека съдържа невярна информация и необосновани твърдения за Турция, информира Анадолската агенция.

Турското външно министерство направи писмено изявление във връзка с доклада за правата на човека за 2022 г., публикуван от Държавния департамент на САЩ.

В изявлението, публикувано от турското външно министерство, се казва: "Докладът за правата на човека за 2022 г. на Държавния департамент на САЩ, както и през предходните години, съдържа неточна информация, необосновани твърдения и пристрастни коментари за нашата страна. Ние ги осъждаме и категорично ги отхвърляме".

"За сигурността на нашата страна и на нашия регион се води решителна борба срещу терористичните организации, особено PKK/PYD/YPG, FETÖ, DAISH и DHKP-C, в рамките на международното право и правата на човека. Ние не сме съгласни, че нашата справедлива борба е изопачена и не отразява истината в този доклад".

"Турското външно министерство изразява съжаление, че докладът включва само част от 2022-те терористични нападения, извършени от ПКК в нашата страна, и малка част от нарушенията на правата на човека, извършени от организацията в неразкрит мащаб", се казва в позицията на турските власти.

Нарушенията на правата на човека, извършени от така наречените "Сирийски демократични сили" в Сирия, са включени в раздела за Сирия в доклада. Буди недоумение фактът, че не се споменава, че тази структура е под контрола на терористичната организация PKK/PYD/YPG.

"Обръщаме общественото внимание на факта, че този доклад е изготвен от държава, която си затваря очите за дейността на терористичните организации PKK/PYD/YPG и FETÖ, а не само установява "партньорство" с тях. Поставяме под въпрос легитимността и достоверността на този доклад. Отново заявяваме, че този доклад, който очевидно е политически мотивиран и напълно лишен от обективност, не може да бъде приеман сериозно. Приканваме Съединените щати да се съсредоточат върху собствените си постижения в областта на правата на човека", подчертава турското външно министерство./БГНЕС