Турция отхвърля доклада на Европарламента за страната

Турското външно министерство осъди "пристрастния и откъснат от реалността" доклад на Европейския парламент за Турция от 2021 г.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция

"Турция отхвърля пристрастната и нереалистична оценка в доклада на Европейския парламент, основана на повърхностен и недалновиден подход, който пренебрегва ясната необходимост от укрепване на отношенията между ЕС и Турция", се казва в изявлението.

Министерството отбеляза, че основното очакване на Турция към Европейския парламент не е той да бъде инструмент в ръцете на "тесногръди" кръгове, а да демонстрира позиция, която насърчава положителното отношение към институциите на ЕС, за да се съживи преговорният процес за присъединяването на Турция към общността. В изявлението се подчертава, че досега позицията на Европейския парламент е противоположна.

"По този начин ЕП губи авторитет и доверие в очите на турската общественост. Поради тази причина необоснованите становища в доклада, които касаят демокрацията, върховенството на закона и правата на човека в нашата страна, както и недалновидните политики на една или две държави членки на ЕС по отношение на Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, са без значение за нас", се казва в изявлението.

В изявлението се посочва, че Турция очаква всички институции на ЕС да изпълнят задълженията си към Анкара. Министерството на външните работи уточни, че става дума преди всичко за активизиране на процеса на присъединяване на Турция към ЕС, ускоряване на диалога за либерализиране на визовия режим, започване на преговори за подновяване на митническия съюз, разширяване на сътрудничеството в борбата с тероризма и прилагане на доброволния хуманитарен план за реадмисия в рамките на сътрудничеството в областта на миграцията./БГНЕС, Анадолска агенция

Анкара / Турция