Турция създаде собствена ваксина срещу COVID-19 „Turkovac”

Президентът на Турция обяви името на турската ваксина срещу коронавируса – „Turkovac”, предаде Анадолската агенция.

Програмата за разработване на ваксини влезе във фаза 3 на клинични изпитвания върху доброволци, която стартира в градските болници в Анкара, като президентът Реджеп Тайип Ердоган присъства на събитието чрез видеоконферентна връзка.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа стана свидетел на първите ваксинации, получени от доброволци.

По време на събитието Ердоган каза, че Турция ще засили усилията си за масово ваксиниране с препарати, внесени от Германия и Китай, но че националната ваксина ще помогне за контрол на инфекцията в бъдеще.

„Изключително важно е да имаме собствена ваксина, за да спасим страната си от хватката на пандемията възможно най-скоро и да осигурим здравето и благосъстоянието на нашата нация. С това проучване, което навлезе във фаза 3, сега навлязохме в последната повратна точка в създаването на собствена ваксина“, каза Ердоган.

Турция тази седмица обяви прекратяване на повечето пандемични ограничения поради намаляване на броя на новите случаи, но Ердоган призова турските граждани да продължат да се ваксинират, за да защитят себе си и близките си от вируса.

"Турция ще намали възрастта за допустимост за ваксинация срещу COVID-19 до 18 години през следващите седмици", каза Ердоган и добави, че с ускорената ваксинация ограниченията срещу COVID-19 ще бъдат премахнати едно по едно./БГНЕС