Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция обяви оттеглянето си от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени след указ на президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Действието на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана от името на Република Турция на 11 май 2011 г. и одобрена с правителствено постановление на 10 февруари 2012 г., е прекратено по отношение на Републиката на Турция ", се казва в документа.

Вицепрезидентът страната Фуат Октай заяви, че борбата за защита на правата на жените в страната ще продължи.

"Искрената ни борба за подобряване на статута на турската жена в обществото до нивото, което тя заслужава, ще продължи, като същевременно поддържаме традиционните си ценности. Няма нужда да търсим „лекарство” навън и да имитираме другите нации за постигането на тази върховна цел. Решението е в защита на нашите традиции и обичаи", написа Октай в Tуитър.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие беше приета от всички държави-членки на Съвета на Европа на 11 май 2011 г. и стана първото общоевропейско споразумение за борба с насилието над жените и домашното насилие.

Турция стана първата страна, която ратифицира конвенцията, последвана от още 33 държави.

Конвенцията често бива критикувана като противоречив документ, отчасти поради употребата на неясното от юридическа гледна точка понятие „джендър”. /РИА Новости