Турция ще възобнови търсенето на газ в Средиземно море

Турция ще възобнови търсенето на природен газ в Източното Средиземноморие. В момента за Анкара добивът на газ в Черно море е от приоритетно значение, заяви министърът на енергетиката Фатих Дьонмез.

„Ние не игнорираме Средиземно море, отново ще обърнем поглед натам, но в момента за нас е приоритетно Черно море”, цитира думите на министъра вестник „Миллиет”.

Приоритетната работа по добива на газ от находищата в Черно море се дължи на желанието на страната да намали външната си зависимост от природния газ. "Понастоящем сме 99 % външно зависими от природния газ", отбелязва Дьонмез.

По думите на министъра, газ може да се добива в изключителната икономическа зона на Турция в Средиземно море, като е възможно той да бъде доставян в Европа заедно с други държави. „Това биха могли да бъдат Израел и Египет. Ако бъде икономически изгодно, защо да не се доставя газ през територията на Турция”, добави той.

По-рано властите в Турция съобщиха за плановете си да проведат преговори с Израел относно доставката на газ от Източното Средиземноморие в Европа.

Турският енергиен министър не изключи и доставката на газ от Ирак, ако бъде направено проучване. Възможни са и нови източници от държавите от Каспийския басейн, каза Дьонмез и отбеляза, че търсенето на нови източници на енергия е обусловено от сътресенията на енергийните пазари.

„Светът се движи стремително към нова енергийна криза. Заради въведените санкции спрямо редица държави е много трудно да се спре ръстът на цените на нефта и газа. Европа е наясно с това, ето защо изпитва необходимост от търсене на нови източници, тяхното диверсифициране и разнообразие на маршрутите. Виждаме, че има теми за разговори и постигане на възможни споразумения”, каза още министърът.

В понеделник Турция започна полагането на 170-километров газопровод по дъното на Черно море до находището в Сакария, припомня БГНЕС. На церемонията присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че газът ще започне да тече към потребителите през първото тримесечие на 2023 г. Турските власти обявиха, че през 2020 г. са открили газ в Черно море с прогнозни запаси от 540 млрд. куб. метра. Съобщава се, че резервите на най-голямото находище, Сакария, надхвърлят 400 млрд. куб. м. Турция възнамерява да инвестира около 10 млрд. долара в разработването на находището. /БГНЕС