Турция в топ 10 в Европа по обем на инвестициите

През 2021 г. Турция се изкачи на 10-то място сред държавите в Европа с най-голям обем инвестиции, а Истанбул зае 7-мо място в рейтинга на градовете, в които се инвестира най-много, предаде Анадолската агенция.

Според д-р Фаик Танръкулу – преподавател във факултета по хуманитарни и социални науки в университета Медипол в Истанбул, отиващата си година остава в историята като период на най-голям обем инвестиции в стартъпи.

Тенденцията към компании „еднорози“ (частни стартъпи, достигнали и надхвърлили стойност от 1 млрд. долара – бел. ред.), започнала с „Peak Games“, продължи и през 2021 г., благодарение на инвестициите на „Getir“ и „Dream Games“. Едно от важните постижения на страната е, че през 2021 г. тя достигна 41-во място според глобалния иновационен индекс. Турция успя да постигне най-високия рейтинг в историята си, изкачвайки се с цели 10 места. Едно от най-важните достижения на страната стана изстрелването в космоса на комуникационния спътник „Тюрксат 5В“ в края на 2021 г.

Танръкулу коментира и развитието през последните години на турската технологична екосистема.

С цел развитие на технологичната екосистема в Турция бяха открити технопаркове, чиято правна рамка датира от 2001 г. Технопарковете са важни области за развитието на технологиите, подкрепяни от държавни агенции и търговски камари за насърчаване на комерсиализацията на иновативния продукт. По данни на Министерството на индустрията и технологиите за ноември 2021 г., от 2001 г. досега в 89 турски региона работят активно 73 компании за развитие на науката и технологиите, главно в Истанбул и Анкара, като в 16 от тях продължава работата по инфраструктурата. Като цяло в тези региони има 7 226 компании, а общият обем на продажбите е 135,6 милиарда турски лири“, каза Танръкулу. /БГНЕС