Турция връчи протестна нота заради проверките по границата с България

Турция е връчила протестна нота на България заради проверките на турско-българската граница на влизащи у нас пътнически автобуси, съобщи БНР. Турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю късно снощи е отишъл на граничния пункт „Капитан Андреево“ и е разговарял с ръководителите на пункта.

Десетки автобуси, идващи от Турция, чакат на ГКПП „Капитан Андреево“. Опашката е заради проверки на влизащите в България, ден преди втория тур на президентските избори у нас. По информация на „Хоризонт“ на пункта тече съвместна операция на НАП, икономическа полиция и Агенция „Митници“ срещу контрабандата и незаконната търговия. Информация за резултатите от нея ще бъдат оповестени следващата седмица.

Междувременно собственик на превозваческа фирма съобщи, че 90% от курсовете на автобусите по редовните линии към Турция са отменени.

Причината е, че над 30 автобуса са били блокирани вчера на ГКПП „Капитан Андреево“. По думите на Себахатин Исмаил са се извършвали щателни проверки на всеки автобус, като това е отнемало по 4-5 часа.

Преди два дни вътрешният министър Бойко Рашково обяви, че има опити за намеса на Турция във вътрешните работи на България. Поводът бе агитацията в турските медии за изборите в България. Във външно министерство бе привикан посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок и бе отправен призив турските държавни институции да се въздържат пропагандни действия във връзка с изборния процес. В отговор Турция пък привика българския посланик в Анкара Ангел Чолаков и категорично отрече обвиненията. /БГНЕС