Турция заглушава критиците със закон за "обида на президента"

Турската журналистка Седеф Кабаш започва втория си месец в ареста за "обида на президента" - все по-често срещано престъпление, което според наблюдателите задушава критичните гласове 16 месеца преди президентските избори.

По данни на неправителствената организация "Репортери без граници" (RSF) 52-годишният Кабаш вече е прекарала в затвора повече време от всеки друг журналист за това предполагаемо престъпление.

По време на телевизионно интервю на 14 януари Кабаш цитира стара поговорка, която твърди, че коронованата глава обикновено става по-мъдра, и добави: "но виждаме, че не е вярно". Тя повтори репликата, смятана за обидна за президента Реджеп Тайип Ердоган и неговия режим, в своя акаунт в Twitter, който има повече от 900 000 последователи. Три седмици по-късно на Кабаш беше повдигнато официално обвинение. Искането ѝ за освобождаване под гаранция беше отхвърлено, а държавният глава Ердоган предяви иск за обезщетение в размер на 250 000 турски лири (около 16 100 евро). Тя ще бъде съдена на 11 март и рискува общо 12 години и 10 месеца затвор за обида на президента и двама негови министри.

"Този антидемократичен закон "lese-majeste" се превърна в инструмент за репресии, който илюстрира авторитарната политика на правителството", заяви Ерол Ондероглу, представител на RSF в Турция.

Ондероглу смята, че престъплението обида на президента - член 299 от Наказателния кодекс - позволява на правителството "да заглуши критиците и да отслаби медиите", което накара RSF да призове за отмяната му.

Турция е на 153-то място в световния индекс на RSF за свободата на печата.

През ноември Европейският съд по правата на човека заключи, че лишаването от свобода на друг турски журналист за обида на президента е нарушение на правото му на свобода на изразяване.

Ердоган също се намеси в случая с Кабаш, като заяви, че тя "няма да остане ненаказана" и призова за "уважение и защита" на президентската институция.

"Това няма нищо общо със свободата на изразяване", настоя Ердоган.

След коментара на Кабаш бяха издадени още осем заповеди за арест, включително една срещу олимпийската плувкиня Деря Буюкунку за съобщения в Twitter, осмиващи заразяването на президента с Ковид, след като той и съпругата му дадоха положителен резултат.

Според официалната съдебна статистика, през 2020 г. над 31 000 души са били обвинени в предполагаемо неуважение към президента, а през 2019 г. - 36 000. През 2010 г. тази цифра е била едва четирима души.

По-разширено от обвинението в "тероризъм", което се използва широко след опита за преврат през 2016 г., това за "обида на президента" се разпростира още повече, казва Сумбул Кая, изследовател в Института за стратегически изследвания към Парижкото военно училище. "Това дава възможност да се атакуват обикновени граждани", каза тя.

Тъй като Турция преминава през икономическа криза, която се отразява на популярността на Ердоган преди кандидатурата му за преизбиране през 2023 г., Кая заяви, че усеща "намаляване на властта в съдебната система".

Престъплението "обида на държавни служители" съществува отдавна, но това за обида на президента е създадено през 2005 г. от партията на Ердоган ПСР, която е на власт от 2002 г. насам.

"С примера с плувкинята президентът Ердоган заяви, че службата е била атакувана, но ставаше въпрос за него като личност", каза тя. "От защитата на президентския пост се придвижваме към тази на отделната личност."

За Ахмет Инсел, икономист и политолог, "масовото използване на член 299 има за цел да запуши устата на всеки силно критичен израз срещу личността (на президента)".

"Много журналисти и адвокати са вкарани в затвора по обвинение в пропаганда на терористична организация, но когато то не може да бъде приложено, както в случая със Седеф Кабаш, адвокатите на Ердоган подават жалба по член 299."

Инсел смята, че промяната е пряк резултат от "много автократичната концепция за президентската длъжност на Ердоган", който през 2018 г. стана държавен глава, ръководител на правителството и лидер на управляващата партия. Някои наблюдатели изтъкват относителната младост на истанбулския прокурор - завършил през 2018 г. - повдигнал обвинение на Кабаш.

"От 2016 г. насам над 4000 съдии и прокурори са уволнени и заменени от млади юристи, близки до ПСР, след непрозрачни процедури (за наемане на работа)", заяви Инсел, като добави, че "заповедите идват директно от президентския дворец".

Близо 30 международни организации, защитаващи журналисти, поискаха незабавното освобождаване на Кабаш. /АФП