Турция е твърдо решена да си върне всички артефакти изнесени от древната Троя

Зейнеп Боз началник на отдела за борба с контрабандата в Главна дирекция "Културно наследство и музеи" на турското министерството на културата и туризма , направи изявление пред кореспондент на Анадолската Агенция в Музея на Троя по повод 150-годишнината от контрабандното изнасяне на троянските съкровища зад граница.


Служителката на министерството на културата обясни, че работата по връщането на троянските артефакти в Турция продължава от много години, и заяви: „Въпреки че страните, в които се намират тези артефакти в момента, са по-склонни да не ги връщат, ние гарантираме тяхното връщане“.

Споменавайки, че в момента тече процес на междудържавни преговори, Боз каза: "Това е въпрос, който се поставя на дневен ред във всяка глава, особено в политическите преговори, когато се събират държавни глави и министри. Това е въпрос, за който гарантираме, че няма да бъде забравен от нашето Министерство на външните работи. Разбира се, не е възможно да се посочи точно кога ще си върнем това, което е наше. През 2012 г. осигурихме връщането на група произведения с троянски произход, намерени в САЩ. Това бяха златни накити от университета в Пенсилвания... По същия начин ще върнем и артефакти от Троя, които сега се намират в Русия, Англия и Германия“.

Като се позова на работата, която са извършили, за да предотвратят контрабандата на археологически находки от Турция в чужбина, Боз заяви:

„Участваме в много дейности за повишаване на осведомеността на нашия народ и за приобщаването му към културното ни наследство. Понякога това са мероприятия, насочени към нашите деца, понякога към възрастните. От друга страна, работата с други държави е неизбежна и много важна, тъй като контрабандата предполага наличието на „място на отвличане“ и „място на получаване“. В този смисъл през 2021 и 2022 г. подписахме споразумения с две важни държави, които са дестинации за контрабандни антики, като Америка и Швейцария. Имаме споразумения с още 12 държави за предотвратяване на контрабандата на културни ценности. Нито едно от тях не е по-малко важно от другото. Това, което отличава Америка и Швейцария, е, че тези две страни имат голям дял в пазара на контрабандно културно наследство. В този контекст провеждаме сериозна работа с Главната прокуратура на Манхатън. Те ни помагат за връщането на наши произведения, които са излезли нелегално и са били продадени в Ню Йорк и все още са там. Незаконната търговия е голям проблем на съвремието. Ако погледнем реално, това е нещо подобно на финансирането на тероризма и на организираната престъпност. То само по себе си е организирана престъпност. Ние казваме "стоп" на тази престъпна дейност, като връщаме обратно тези антики, които са придобити в резултат на контрабанда и украсяват витрините на музеите в чужди страни".

Зейнеп Боз заяви, че близо 4 хил. артефакта са били върнати в Турция през 2023 г., а общо 12-13 хил. предмета са били върнати през последните 20 години./БГНЕС