Турция и Албания подписаха редица инвестиционни споразумения

Турция и Албания развиват усилено отношенията си в областта на икономиката, отбраната и глобалната и регионална политика, заявиха министър-председателят на Албания Еди Рама и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в съвместно изявление за медиите след двустранната им среща в Анкара, съобщи „Албениън пост“.

Ердоган каза, че "останките от ФETO" продължават да хвърлят "сянка върху нашите отношения".

ФЕТО идеологически се ръководи от Фетуллах Гюлен, заклетия противник на Ердоган, който от години е в изгнание в САЩ.

Въпреки това Ердоган подчерта, че е много доволен да посрещне Рама, в първото заседание на двустранния Съвет за сътрудничество.

"Миналата година отбелязахме 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Сътрудничеството продължава", заяви турският президент.

По думите му на тази първа среща е била потвърдена решимостта да се издигнат на по-високо ниво отношенията между двете страни.

Той изрази увереност, че Турция и Албания са две държави, допринесли за установяването на мир и стабилност на Балканити.

"През следващите години ще продължим нашия диалог и сътрудничество по отношение на Балканите. Решени сме да задълбочим връзките в областта на отбраната и военното дело. Това показва и военното рамково споразумение, което беше подписано днес", каза Ердоган.

Той постави акцент върху икономическото сътрудничество, при което изрази убеденост, че целта е обемът на търговията да достигне цифрата 2 млрд. долара.

От своя страна Еди Рама каза, че създадената за рекордно кратко време от Турция болница "Фиер Мемориал" в Албания е авангард на реформата на болничната система в страната.

В речта си той припомни помощта, оказана за Турция за преодоляване на земетресенията от 2023г., пандемията от Ковид-19, както и за признаването на независимостта на Косово в рекордно кратък срок.

Рама отбеляза и 30% увеличение на броя на турските туристи в Албания.

Двамата лидери подчертаха необходимостта от създаване на две държави като решение на конфликта в Ивицата Газа.

"Не се обсъжда никаква болка и загриженост за това, което се случва в Газа. Убедени сме, че е време за прекратяване на огъня, което трябва да бъде обвързано с освобождаването на заложниците. То трябва да бъде гарантирано от общите сили на 5 държави от Близкия изток и Турция", казаха те.

Двата правителствени кабинета - турският и албанският – подписаха 6 проекта меморандуми за разбирателство в областта на туризма, отбраната, медийната среда и др. /БГНЕС