Турция и Катар засилват двустранните си отношения след посещението на Ердоган

Турция и Катар се споразумяха за по-нататъшно засилване на двустранните връзки в различни области, се посочва в съвместно изявление, публикувано след посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в страната от Персийския залив.

"Въз основа на нашите стратегически отношения и двустранно сътрудничество в политическата, дипломатическата, икономическата и търговската област и в съответствие с указанията на мъдрите лидери на двете страни, ние сме решени да продължим съвместните си усилия за координация в различни области, за да осигурим непрекъснатост на укрепването на двустранните отношения в полза на двете братски страни и народи".

Външните министри на Турция и Катар подписаха декларацията по време на посещението на Ердоган в Катар, с което се отбелязва половин век от установяването на дипломатически отношения.

"Имаме удоволствието да отпразнуваме 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Турция и Държавата Катар през 2023 г.", се казва в нея. "Отношенията между Република Турция и Държавата Катар претърпяха качествена трансформация от (тяхното) установяване през 1973 г., до (достигането) на етапа на стратегическо партньорство".

В декларацията също така се подчертава, че отношенията между Турция и Катар отразяват "дълбоко вкоренени" исторически връзки, изградени върху политически и социални основи.

"Настоящото стратегическо партньорство между Република Турция и Държавата Катар е ползотворно на всички нива и двете страни имат сходни подходи по повечето регионални и международни въпроси", се казва още в съобщението.

Икономическото и търговското сътрудничество между двете страни бележи стабилен ръст през последните няколко години, се казва още в документа.Ердоган пристигна в столицата на Катар Доха във вторник във втория етап от обиколката си в три държави от Персийския залив с цел по-нататъшно укрепване на регионалните връзки.Катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани посрещна Ердоган с официална церемония. Двамата се срещнаха на четири очи, последвани от срещи между членове на дипломати от двете страни. През последните години двете държави засилиха военните и икономическите си връзки./БГНЕС