Турция отбелязва Деня на националния суверенитет и детето

Турция отбелязва Деня на националния суверенитет и детето на 23 април.


Във всички 81 провинции в страната ще се проведат поредица от колоритни тържества по случай 104-ата годишнина от основаването на Великото национално събрание на Турция - 23 април 1920 г.

Предвидени са редица празненства, събития, церемонии и концерти в Истанбул, столицата Анкара и западната провинция Измир.

По традиция, чието начало е дадено от бащата на турците - Мустафа Кемал, политици, кметове, министри и други официални лица предават местата си на деца за един ден.

Парламентът започна празненствата си на 20 април с фестивала "Парламентарна градина, детска градина". Министърът на образованието Юсуф Текин също се включи в тържествата, като се присъедини към децата на специално пътуване с влак и гледа документален филм с виртуална реалност за Турската война за независимост. Събитието включваше и научен фестивал, изпълнения на народни танци и различни дейности за децата.


Парламентът беше домакин на специален концерт, в който участваха 150-членен оркестър и хор с новосъздадения "Химн на 23 април", изпълнен за първи път от деца солисти. Концертът завърши със светлинно и мапинг шоу, представящо турската история.

Община Истанбул организира два фестивала за деца, като Международният детски фестивал включваше танцови представления, концерти, специален парад, театрални постановки, акробатични и циркови представления на 19 места в града. Деца от цяла Турция също участваха заедно с международни гости. През целия уикенд 38-ият традиционен детски фестивал на градските театри предлагаше разнообразни пиеси за малките зрители.

Ученици от северозападната провинция Кочаели посетиха Командването на военновъздушната база на ВМС и станаха свидетели на демонстрации на хеликоптери. В Истанбул деца, преборили рак и левкемия, заедно със семействата си празнуваха на събитие на Фондацията за деца с левкемия. Събитието включваше четене на поезия.

Децата в централноанадолската провинция Кония се срещнаха с пилотите на "Турски звезди" и станаха свидетели на вълнуващ демонстрационен полет. Междувременно децата от тюркските страни се насладиха на четиридневна програма, организирана от Организацията на тюркските държави, включваща обиколка на Истанбул с видни личности. /БГНЕС