Турция откри нова търговска камара в Черна гора

Министърът на външните работи Хакан Фидан откри Търговска камара на Турция в черногорската столица Подгорица, съобщи „Сабах“.


"Турция разполага с една от петте най-големи дипломатически мрежи в света с 260 представителства. В съвсем скоро време ще увеличим този брой още повече", заяви Хакан Фидан на церемонията по откриването.

"Всъщност общият размер на инвестициите с турски капитал достигна 344 млн. евро (375,20 млн. долара)", добави Фидан, който в момента е на двудневно официално посещение в Черна гора за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

"Ние сме в челните класации в Черна гора по отношение на преките чуждестранни инвестиции. С разширяването на обхвата на нашето споразумение за свободна търговия, обемът на двустранната ни търговия през миналата година надхвърли 200 млн. долара. Очакваме до края на тази година да достигнем поставената от нашите търговци цел за обем на търговията от 250 млн. долара. Но знам, че тази цифра няма да бъде достатъчна за нашите президенти."

Фидан насърчи бизнесмените от двете страни да се съсредоточат върху области като енергетика, туризъм, инфраструктура, образование, здравеопазване, селско стопанство, горско стопанство, комуникации и информационни технологии.

Започващата работа Черногорско-турска търговска камара ще засили двустранните търговски и инвестиционни отношения между двете страни, каза той.

"Откриването на Турската търговска камара е доказателство, дори венец, на нашите взаимни политически и братски отношения", заяви Дритан Абазович, министър-председател на Черна гора.

Абазович подчерта, че турските компании винаги са добре дошли в Черна гора и винаги ще намерят място в големите инфраструктурни, енергийни и туристически проекти.

"Въпреки че Черна гора е малка страна като парче земя, тя предлага големи възможности", каза Абазович.

На откриването на камарата присъстваха много турски и черногорски бизнесмени.

По-късно Фидан се срещна с черногорския вицепремиер и председател на Бошняшката партия Ервин Ибрахимович. /БГНЕС