Турция подписа със Саудитска Арабия най-голямото споразумение за износ в областта на отбраната и авиацията

Посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Саудитска Арабия беше посрещнато с радост. Подписването на 9 меморандума за разбирателство в различни области по време на Саудитско-турския инвестиционен форум беше оценено високо, пише „А Нюз“.

Според новините на официалната Саудитска агенция по печата, Съветът на министрите, свикан в двореца Салам в Джеда, е бил председателстван от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

В началото на заседанието престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е информирал Съвета на министрите за резултатите от официалните си срещи с президента Реджеп Тайип Ердоган.

По време на заседанието на Съвета на министрите беше отбелязано, че в резултат на тези срещи между Саудитска Арабия и Република Тюркян са подписани различни споразумения в различни области. По време на заседанието беше спомената и похвалата за подписването на 9 меморандума за разбирателство в различни области по време на Саудитско-турския инвестиционен форум.

Подписани са споразумения между Турция и Саудитска Арабия в областта на преките инвестиции, отбранителната промишленост, енергетиката, отбраната и комуникациите.

Според съобщение, публикувано в профила му в социалната мрежа, министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман заяви, че са подписали план за сътрудничество в областта на отбраната с министъра на националната отбрана на Република Турция Яшар Гюлер като част от усилията за военно и отбранително сътрудничество между двете приятелски държави. Той спомена още, че са подписали две споразумения за обществени поръчки между министерството и компанията Baykar за повишаване на отбранителния и производствения капацитет на Саудитска Арабия. Като част от тях Саудитска Арабия ще закупи от Турция безпилотни летателни апарати (БЛА).

В изявлението си главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар заяви: "Подписахме споразумението за износ и сътрудничество на безпилотните летателни апарати Bayraktar AKINCI с Министерството на отбраната на Саудитска Арабия. Дано това да бъде благоприятен и успешен договор, най-голямото споразумение за износ в областта на отбраната и авиацията в историята на Република Турция." /БГНЕС