Турция потвърди официално предстоящото посещение на Путин

Турският министър на външните работи Хакан Фидан потвърди на 4 февруари предстоящото посещение на руския президент Владимир Путин, без да съобщава точната дата на визитата.


"Това посещение ще ни даде възможност да обсъдим множество въпроси", заяви министърът пред държавната телевизия TRT Haber.

Местните медии споменават 12 февруари като вероятна дата, но от кабинета на президента Реджеп Тайип Ердоган не са я потвърдили.

Турция, която ще бъде първият член на НАТО, който Путин посещава след началото на инвазията му в Украйна през февруари 2022 г., миналия месец окончателно одобри влизането на Швеция в Атлантическия алианс.

Ердоган успява да поддържа търговски и политически отношения както с Украйна, така и с Русия, което позволява на Русия да избегне западните санкции.

Последната среща между Путин и Ердоган беше през септември 2023 г. в Сочи, но те често разговарят по телефона.

Фидан заяви, че в дневния ред ще бъдат включени енергетиката, войната в Газа, търговските пътища в Черно море и Сирия.

Двете страни са на противоположни страни в Сирия, като има разногласия относно присъствието на кюрдските сили на ПКК в Североизточна Сирия.

През 2019 г. Анкара и Москва постигнаха споразумение за спиране на турската офанзива в замяна на създаването на 30-километрова буферна зона между турските и ПКК силите. Турция периодично обвинява Русия, че не спазва пакта./БГНЕС