Турция призова Русия и Украйна да прекратят войната без отлагане

Турция призова Русия и Украйна да седнат незабавно на масата за преговори, за да сложат край на войната, като подчерта значението на възобновяването на сделката за зърно за допринасяне за глобалната продоволствена сигурност, съобщи "Сабах".

В изявление, публикувано след заседанието на Съвета за национална сигурност, в който участва и президента Реджеп Ердоган, дирекция "Комуникации" заяви, че Анкара отправя призив за мир към двете страни и подчертава значението на връщането към Черноморската зърнена инициатива за предотвратяване на потенциална продоволствена криза в нуждаещите се страни.

На заседанието също така беше направено заключението, че ескалацията на напрежението в Черно море няма да бъде от полза за никоя от страните.

По-рано турският външен министър Хакан Фидан засегна наскоро прекратената сделка от страна на Москва, като потвърди ангажимента на Турция за прекратяване на конфликта в Украйна и разрешаване на световната зърнена криза, която засяга домакинствата по целия свят.

"Постигането на спокойствие в Черно море ще бъде наш основен приоритет. Ще продължим контактите си с всички страни за възраждане на инициативата за Черно море. Турция е единствената страна, която може да направи това", подчерта министърът в изявление на 7 август.

Съветът за сигурност призовава и за предотвратяване на "отвратителни действия", насочени срещу исляма под "прикритието на свободата на изразяване".

Турските официални лица заявиха, че държавите, които не изпълняват отговорностите си за предотвратяване на "отвратителни действия", които са описани като престъпления от омраза от ООН и обиждат близо 2 млрд. мюсюлмани, са приканени да променят отношението си "възможно най-скоро" и да се борят заедно срещу атаките, насочени срещу свещените ценности.

"Турция ще продължи да се бори с всички терористични групировки, включително ПКК, ДАЕШ и ФЕТО, в страната и в чужбина, се подчертава в изявлението на Съвета.

През последните месеци ислямофобски настроени фигури или групи многократно извършваха изгаряния на Корана и подобни опити за оскверняване в Северна Европа, предизвиквайки възмущението на мюсюлманските страни и света. /БГНЕС