Турция се оттегли от икономическия форум Давос

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е помолил финансовия министър и други официални лица да пропуснат Световния икономически форум в Давос тази седмица заради позицията на организаторите му относно войната на Израел срещу Хамас", съобщи Bloomberg.


Министърът на финансите Мехмет Шимшек е планирал да присъства на годишната среща на политическите и бизнес лидери, но Ердоган, който критикува поведението на Израел по време на войната в Газа, му е попречил да присъства.

Решението на Ердоган да оттегли висшите си служители от срещата на върха усложнява усилията на Турция да възстанови връзките си със световните инвеститори, след като години наред нетрадиционната политика ги беше отблъснала.

Неявяването в Давос следва поредната промяна в плановете на Шимшек през последните дни. Министърът, назначен през юни като част от правителствените промени, извършени от Ердоган, трябваше да присъства на организирана от централната банка среща с инвеститори в Ню Йорк миналата седмица, но вместо това се присъедини към нея виртуално.

Офисите на Ердоган и Шимшек отказаха коментар. Световният икономически форум не отговори веднага на запитването за коментар

Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на форума в Давос, осъди "терористичните атаки на Хамас срещу Израел", след като групировката уби около 1200 души при изненадващо нападение през октомври. Макар че той също така призова за мерки за защита на цивилното население на Газа, изявлението разгневи турските политици.

Турция, за разлика от САЩ и Европейския съюз, не смята Хамас за терористична организация.

Това не е първият път, когато Ердоган използва Давос, за да заеме политическа позиция по израелско-палестинския конфликт. През 2009 г. турският лидер напусна дебат с тогавашния президент на Израел Шимон Перес относно военната операция в Газа през предходната година и се зарече да не се връща.

Ердоган никога не се е появявал отново, въпреки че турските официални лица започнаха да присъстват отново след няколко години.

Турският президент разкритикува Израел за броя на жертвите в Газа и защити Хамас като група, бореща се за правата на палестинците, но не пожела да скъса връзките си с еврейската държава. Турция е една от малкото страни в региона, които признават Израел. /БГНЕС