Турция се противопостави на алтернативните предложения по сделката за зърно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви след разговори с руския си колега Владимир Путин, че Анкара е против алтернативни предложения на миналогодишното споразумение за зърно в Украйна, което Москва провали през юли.


Както Украйна, така и Русия изразиха съперничещи си планове да започнат самостоятелно да изпращат зърно през Черно море.

Но Ердоган, който помогна за посредничеството при първоначалната сделка, се опитва да съживи споразумението и да го използва като основа за по-широки мирни преговори.

"Алтернативните предложения, внесени в дневния ред, не могат да предложат устойчив, сигурен и постоянен модел, основан на сътрудничеството между страните, какъвто е Черноморската инициатива", заяви Ердоган на съвместна медийна изява с Путин в Сочи.

Украйна изпрати четири кораба по нов морски маршрут, а Русия подготвя план за безплатно изпращане на хранителни продукти в някои африкански държави и за изпращане на зърно с отстъпка за преработка в Турция в рамките на споразумение, включващо и Катар.

Ердоган заяви, че Турция и Организацията на обединените нации са подготвили нови предложения, целящи да решат проблемите на Русия със сделката, и добави, че се надява "скоро" да се постигне работещо решение.

"Подготвихме нов пакет от предложения в консултация с ООН. Вярвам, че е възможно да се постигнат резултати. Вярвам, че скоро ще бъде постигнато решение, което ще отговори на очакванията на Турция", заяви Ердоган. /БГНЕС