Турция ще разшири споразумението за свободна търговия с Великобритания

Обхватът на споразумението за свободна търговия между Турция и Обединеното кралство ще бъде разширен, заяви турският външен министър Хакан Фидан на съвместна пресконференция с британския си колега Джеймс Клевърли в Анкара, предаде Анадолската агенция.


"На път сме да финализираме подготовката", каза Фидан и добави, че целта е да се разнообрази обемът на двустранната търговия, който през 2022 г. достигна близо 20 млрд. долара. Настоящото търговско споразумение беше подписано през декември 2020 г.

Първият дипломат на Турция заяви, че с британския му колега са обсъдили регионални и международни въпроси, включително войната в Украйна, възстановяването на Черноморската инициатива за зърно и конфликта в Сирия.

Фидан заяви, че Турция, Ирак, Обединените арабски емирства и Катар водят интензивни дискусии относно проекта "Път за развитие Турция-Ирак".

Той заяви, че последните събития, с глобални последствия, като пандемията COVID-19, руско-украинският конфликт и конкуренцията между САЩ и Китай са направили новите търговски маршрути все по-важни.

Позовавайки се на споразумението за икономически коридор Индия - Близък изток - Европа, подписано на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи миналата седмица, Фидан заяви, че "сред експертите има съмнения" относно неговата рационалност и ефективност.

"Вижда се, че геостратегическите съображения играят съществена роля", добави той.

"Има и друг икономически коридор, който влезе в дневния ред на срещите на Г-20 и подкрепата за него беше потвърдена. Това е проектът "Път за развитие", който ще започне от Персийския залив, ще премине през Ирак и ще достигне до Турция.

"В момента Анкара е заета с този проект. Особено Ирак, ОАЕ, Турция и Катар водят интензивни дискусии по този въпрос", добави турският външен министър.

Той заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган, особено по време на срещата си с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, се е съгласил, че официалната документация по проекта трябва да бъде завършена и приложена на практика през следващите няколко месеца.

"Предадохме тази предварителна дискусия и на иракските власти", каза Фидан.

На въпрос относно срещата на президента Ердоган с ръководителя на Съвета за суверенитет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан в турската столица, Хакан Фидан заяви, че те са говорили за продължаващите мирни преговори и предоставянето на помощ, тъй като хуманитарната и икономическата криза по време на войната продължават.

"Нашият президент потвърди решимостта ни да предоставим всякакъв вид подкрепа на Судан. Беше подчертано, че ако има някаква услуга, която можем да предложим за мира, винаги сме готови да я направим", каза турският дипломат.

Фидан предаде и съболезнованията си на пострадалата от наводненията Либия, като заяви, че страната му е изпратила помощ и ще продължи да го прави, докато се налага./БГНЕС