Турция увеличава таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите

Турция ще увеличи таксата за преминаване на кораби през проливите Босфор и Дарданели от 1 юли с повече от 8%. Това съобщава турският вестник "Aydınlık", като се позовава на решение на Генералната дирекция по морските въпроси към турското министерството на транспорта и инфраструктурата. През октомври турските власти увеличиха таксата пет пъти до 4,08 долара.


Таксата се изчислява на базата на златния франк от подписването на Конвенцията от Монтрьо през 1936 г. насам. По време на подписването златният франк е бил равен на 0,8 USD.

Според вестника "основната стойност на златния франк в съотношенията на данъците и таксите е определена на 4,42 долара" за нетния тонаж на търговския кораб. По този начин увеличението на таксите ще бъде 8,3%. През предходните години приходите от преминаването на кораби са били около 160-170 млн. долара, без да се включват услугите на влекачите. През 2023 г. те могат да достигнат 900 млн. долара.

Както отбелязва изданието, решено е, че златният франк няма да бъде фиксиран, а ще се обновява от министерството на транспорта и инфраструктурата в края на юни всяка година.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. е документът, който възстановява суверенитета на Турция над проливите Босфор и Дарданели от Черно море до Средиземно море./БГНЕС