Турците гласуват без телефони и камери в избирателната кабина

На гласуващите днес турски избиратели е забранено да влизат в избирателните кабини с мобилни телефони и камери, пише вестник „Хюриет“.


„На гласоподавателя ще бъде разяснено, че е забранено влизането в закритите помещения за гласуване с устройства за запис на изображение или комуникация, като мобилни телефони, фото и видео камери, в противен случай ще бъде наложена глоба. Тези устройства трябва да бъдат оставени преди гласуването и върнати след това. Избирателят не трябва да поставя нищо в плика освен бюлетините, в противен случай неговият глас ще бъде невалиден. След като бюлетината бъде връчена на избирателя, не може да бъде издадена нова бюлетина по погрешка или по някаква друга причина. Бюлетините за президентските и парламентарните избори ще бъдат поставени в един и същи плик“, пояснява „Хюриет“.

Според вестника трудно ще бъде на тези, които не могат да четат и пишат, тъй като никой не може да им помогне, освен председателят на избирателната секция. "Никой друг, освен самият избирател, не трябва да влиза в избирателната секция. Никой няма да помага при гласуването. Избирателят гласува самостоятелно. Ако неграмотен избирател пита, председателят на избирателната секция посочва коя от точките бюлетини принадлежи на коя политическа партия или независим кандидат. След това избирателя гласува сам. /БГНЕС