Туск е предложил социалдемократ да оглави ЕК

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи постът на председател на ЕК да се даде на социалдемократ, а дясноцентристката Европейска народна партия да получи другите две водещи позиции в ЕС, съобщава ДПА. В неделя Туск ръководи извънредна среща на върха на ЕС, на която ще бъде обсъдено разпределението на водещите постове в евроблока.

Според добре запознати дипломатически източници председателят на Европейския съвет е предложил европейските дясноцентристи да вземат постовете на върховен представител на ЕС за външната политика и на ръководител на ЕП.

В предложението се посочва още, че центристкият алианс, който включва и партията на френския президент Еманюел Макрон, да получи председателският пост на Европейския съвет. Не е ясно обаче кой ще заеме поста начело на Европейската централна банка.

Това е третата среща на европейските лидери за обсъждане на избора на нов председател на Европейската комисия. Досега нито един от основните кандидати не събра достатъчно подкрепа. / БГНЕС