Туск: Неприемливо е Унгария да бави кандидатурата на Швеция за НАТО

Позицията на Унгария относно кандидатурата на Швеция за НАТО а абсолютно неприемлива.

Това заяви полският министър-председател Доналд Туск, който разкритикува забавянето на Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО на фона на почти двегодишната инвазия в Украйна, предаде АФП.

Ратификацията на Унгария е последната пречка пред членството на скандинавската страна, към което Стокхолм се стреми след началото на конфликта в Украйна.

"Неприемливо е, не само от моя гледна точка, че една страна може да блокира друга, особено в контекста на войната с Русия в Украйна", заяви Туск пред репортери, докато приемаше шведския си колега Улф Кристершон във Варшава.

Въпреки че подкрепя Стокхолм по принцип, Будапеща удължи процеса, като поиска от Швеция да спре да "очерня" унгарското правителство, което е обвинявано от критиците си в авторитарност.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че той и шведският премиер са "предприели важни стъпки, за да възстановят доверието" на 17 февруари.

Орбан също така заяви, че "спорът с Швеция върви към приключване" и че Унгария е "на път" да ратифицира търга.

Запитан за тези забележки, Кристершон каза, че Орбан е по-подходящ да отговори на този въпрос.

"Не знам какво конкретно е имал предвид той с това. Просто смятам, че има силна воля за финализиране на този процес на присъединяване към НАТО", зяави Кристершон.

Шведските власти многократно са отказвали да водят разговори с Унгария по въпроса за ратификацията, въпреки че Орбан покани шведския си колега да "преговарят" по въпроса.

След нахлуването на Русия в Украйна Швеция обяви кандидатурата си за присъединяване към НАТО през май 2022 г., по същото време като Финландия, която стана 31-вият член на организацията през април 2023г. /БГНЕС