Туск: Пълна мобилизация на свободния свят

Доналд Туск призова за твърда подкрепа за разкъсваната от войната Украйна и за по-силен ЕС, като кандидат-премиерът на Полша представи приоритетите си преди гласуването на предложеното от него правителство.

Очаква се администрацията на ветерана в политиката и бивш ръководител на ЕС да получи достатъчна подкрепа в парламента, за да сложи край на осемгодишното управление на десните популисти.

Кабинетът на Туск може да положи клетва на 13 ноември, което ще му позволи да пътува до Брюксел за срещата на върха на ЕС на 14 като нов министър-председател.

От обръщението му към депутатите стана ясно, че правителството му ще се стреми да възстанови доверието към Полша в ЕС и да ѝ даде важен глас на фона на войната в съседна Украйна.

"Ще призовем ясно и силно за пълна мобилизация от страна на свободния свят, на Запада в подкрепа на Украйна в тази война. Няма друга алтернатива", каза той.

Той също така обеща да разреши продължаващата вече месец блокада на границата с Украйна от страна на полските превозвачи, които настояват за възстановяване на разрешителните за влизане на украинските им конкуренти.

Проявата на подкрепа за Украйна изглежда беше взаимна, тъй като нейният президент Володимир Зеленски веднага даде своите "поздравления", след като Туск беше избран за премиер.

В речта си пред долната камара на парламента - която се контролира от неговия многопартиен алианс - Туск също така изрази вот на доверие към Европейския съюз.

"Ние сме по-силни, по-суверенни, когато не само Полша е по-силна, но и Европейският съюз", заяви Туск пред депутатите.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също го поздрави: "Очаквам с нетърпение да работя с Вас."

"Вашият опит и силна ангажираност към нашите европейски ценности ще бъдат ценни в изковаването на по-силна Европа", добави тя в X.

Туск представи и своя списък с министри.

Гласуването на доверие идва на фона на неуспеха на отиващите си консерватори да съставят собствено правителство поради липса на жизнеспособни коалиционни партньори.

Дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели най-много места на парламентарните избори през октомври, но не успя да получи мнозинство.

Описвайки управлението на десницата като години на "мрак", Туск заяви, че правителството му ще работи за "поправяне на всички грешки".

Неговият заклет враг, лидерът на ПиС Ярослав Качински, отвърна на удара, като обвини Туск, че е "германски агент" и изрази съжаление за "края на демокрацията".

Героят на свободата и носител на Нобелова награда Лех Валенса - известен с това, че презира ПиС - заяви, че е "щастлив, че Полша се връща на пътя на развитието".

Очакванията към новото правителство са големи, но популистите ще останат много влиятелни и по време на управлението си са назначавали съюзници на ключови постове. /БГНЕС