Тялото на Атанас Скатов е открито

Българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на Пайджуна в Хималаите. Тялото му се транспортира с хеликоптер на пакистанската армия към най-близкия град в Северен Пакистан - Скарду.

Както по-рано съобщихме, след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

Инцидентът се случва около 11.20 часа местно време. Веднага започва спасителна акция, в която са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

От българското МВнР съобщиха, че пакистанските власти са изпратили уведомление за смъртта на алпиниста по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

"Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени", заявиха от външно министерство.

Снимка: https://atanasskatov.com

За 42-годишния българин това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов вече бе изкачил Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

БГНЕС припомня, че доскоро К2 беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи, част от същата експедиция, успя да постигне исторически успех. Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха достигнаха общо десет души, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни. Успехът обаче бе помрачен от трагедия, след като при падане по време на слизането към Базов лагер загина Серджи Минготе. /БГНЕС