Убиецът от Скопие – проруски политик и антибългарин

Лицето Люпчо Палевски - Палчо, главен заподозрян за жестокото убийство на 14 - годишно момиче от Скопие, е проруски националист и антибългарин, предаде репортер на БГНЕС.


От председател на градската организация на управляващия в момента Социалдемократически съюз /СДСМ/, Палевски впоследствие се позиционира като радикален проруски националист и създава политическо движение „Трета“. Той организира протести пред българското посолство в Северна Македония и години наред разпространява антибългарска пропаганда в македонските медии. Палевски е известен на обществеността като бивш строителен предприемач и бивш собственик на местен седмичник.

Преди четири години Палевски е задържан на летище "Никола Тесла" в Белград, откъдето е искал да избяга в Москва, с хърватска заповед заради дълг от 2500 евро. До момента срещу него са водени множество производства за криминални деяния и едно наказателно дело на територията на Районната полиция в Прилеп.

БГНЕС припомня, че ученичката от Скопие беше обявена за изчезнала на 27 ноември около 8:30 ч. сутринта. Тя е убита и заровена в покрайнините на Скопие. Люпчо Палевски е заподозрян и за второ убийство на 74 - годишен мъж от Велес. За неговото задържане е издадена и международна заповед.

Палевски е напуснал Северна Македония на 30 ноември с автомобил, заедно с адвоката си, и е заминал за Белград. На следващия ден той отпътува за България, според македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, който предостави подробности от разследването на убийството на непълнолетната В.Г.

Васко Стойков, адвокат на Люпчо Палевски, обяви, че лично е закарал заподозрения в Белград „на преглед“.

„Помоли ме да го закарам до Белград, защото нямал кола. Не знаех нищо по този въпрос. Знам, че трябваше да ходи за Белград, защото се е записал за прегледи“, заяви Стойков пред македонските медии.

Властите разследват участие на бащата на жертвата. Той е споделил информация за деня и часа на излизането й от училище. Министър Спасовски съобщи, че мъжът вероятно е участвал в поръчване на отвличане на дъщеря му, с цел изнудване на майката, а убийството не е било предварително планирано.

За организирана престъпна група, отвличане и убийство са задържани Велибор Манев, Влатко Кешишов и Боре Видевски. Те са оставени в ареста за 48 часа до събиране на доказателства. /БГНЕС