Убити и ранени при престрелка между полиция и терористи в Северно Косово

Косовски полицай загина при престрелка между служителите на реда и терористична група. Властите в Прищина обвиниха Белград за нападението, предаде БГНЕС.


В размяната на изстрели, смъртта си намери сержант от полицията на Косово. Първоначалните сведения бяха, че в престрелката е пострадал още един служител на граничната полиция, но при последвалата актуализация на информацията стана ясно, че ранените са двама, като няма опасност за живота им. Драматичната ситуация се разви край село Банска, община Лепосавич, която се намира в населеното предимно с етнически сърби Северно Косово.

Според изявление на косовския премиер Албин Курти, групата, която е извършила нападението над служителите на реда се състои от 30 души, които министър-председателят определи като тежко въоръжени професионалисти. Курти твърди, че въпросните лица носят униформи, подобни на онези, които носят специалните военни части. Правителственият глава на Косово съобщи, че нападателите, които той определи като терористична група, са обградени от косовските сили за сигурност в Банския манастир. Към момента се съобщава за един убит сред престъпниците.

Премиерът Албин Курти и президентът на Косово Вьоса Османи се обединиха около тезата, че въпросната терористична група е подпомагана финансово и логистично от Белград.


„Организираната престъпност с политическа, финансова и логистична подкрепа от официален Белград атакува нашата страна“, написа Албин Курти във Фейсбук.

„Убийството на полицай и раняването на друг полицай в северната част на Косово, планирано, организирано и извършено от сръбски престъпни банди, е нападение срещу закона и реда в северната част на страната, то е нападение срещу Косово. Тези нападения за пореден път доказват дестабилизиращата сила на организираните от Сърбия престъпни банди, които от дълго време дестабилизират Косово и региона, както показаха нападенията срещу членове на КФОР, журналисти и граждани“, се твърди в съобщение разпространено от пресслужбата на президента на Косово Вьоса Османи.

Висши политици от Западните Балкани коментираха случилото се, като най-активни в изявите си бяха албанските лидери.


Албанският президент Байрам Бегай заяви, че за него това е сериозно нарушение на реда и сигурността в Косово и призова международната общност да реагира решително срещу поръчителите и изпълнителите на това изключително тежко деяние в името на стабилността на Косово и мира в Западните Балкани.


Не закъсня и изявлението от страна на албанския министър-председател Еди Рама, който написа в социалната мрежа „Х“, че днешната ситуация е „най-големият алармен звън до момента за продължаващия риск от прерастване на продължителната криза в Косово във въоръжен конфликт“.

Той поиска свикване на извънредна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на ЕС и САЩ и същевременно предприемане на всички извънредни мерки заедно с КФОР. Рама подчертава, че евроатлантическата общност трябва да събере цялата си внушителна сила и необратимо да постави Косово и Сърбия на масата на диалога за нормализиране.


Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също остро осъди убийството на служителя на реда и изрази съболезнованията си към близките му. Първият дипломат на РСМ заяви, че според него няма опасност за стабилността в Косово.

Бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович, подобно на Курти и Вьоса Османи, обвини Сърбия за случилото се.

„Не виждат ли посолството на САЩ в Сърбия и ЕС, че насилието и убийствата в северната част на Косово, организирани от управляваната от Александър Вучич Сърбия, нейните служби за сигурност и криминални кръгове, ясно показват провала на десетилетната политика на помиряване и показват, че тя е дълбоко погрешна и контрапродуктивна“, написа той в профила си в „Х“.

Посолството на САЩ в Косово, на свой ред, не остана безмълвно и категорично осъди организираните и насилствени нападения.

„Извършителите трябва да понесат и ще понесат отговорност и ще бъдат изправени пред съда. Те трябва незабавно да преустановят нападенията си“, се казва в позицията на посолството.

Официален Брюксел също изрази своето възмущение от ужасното престъпление.

„Осъждам по най-категоричен начин ужасното нападение на въоръжена банда срещу косовски полицаи в Банска в северната част на Косово, при което един полицай загина, а двама бяха ранени. Всички факти около нападението трябва да бъдат доказани. Отговорните извършители трябва да бъдат изправени пред правосъдието“, каза върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел.

„Остро осъждам ужасното нападение срещу косовската полиция снощи. Насилието под каквато и да е форма е абсолютно неприемливо. Сърцето ми е с жертвите, техните семейства и колеги. Извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Всички трябва незабавно да се върнат към диалога", написа в социалната мрежа „Х“ специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак.

Очаква се сръбският президент Александър Вучич да направи изявление, в което да отговори на обвиненията, които бяха отправени към него и страната му. /БГНЕС