Убийство на лидера на иранската ядрена програма: обвинени са САЩ и Израел 

На 27 ноември следобед въоръжени мъже нападнаха видния ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде. По време на сблъсъка между неговата служба за сигурност и нападателите той беше тежко ранен и почина в болницата. Според агенция Фарс нападението е извършено в град Абсар в провинция Техеран.

Фахризаде оглавяваше научноизследователската и иновационна организация към ядрената програма на Иран в министерството на отбраната.

Мохсен Фахризаде

Иранският президент Хасан Рухани обвини Израел в убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде и заяви, че това престъпление няма да забави развитието на ядрената индустрия в страната, предаде Ройтерс.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза... Неговото мъченичество няма да спре постиженията ни", каза Рухани в реч, излъчена по иранската телевизия. ю

Президентът обвини съперника Израел, че се опитва да създаде "хаос", като убие един от най-добрите ядрени учени в Техеран, но заяви, че страната му няма да попадне в "капан".

"Иранската нация е по-умна, за да се остави да попадне в капана на конспирацията, заложена от ционистите. Те мислят да създадат хаос, но трябва да знаят, че няма да успеят", каза Рухани.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф посочи доказателства за участието на Израел в убийството на физика. Министърът също така призова международната общност, особено Европейския съюз, да прекрати политиката на двойни стандарти и да осъди акта на "държавен тероризъм".

Иранският учен е бил обект на израелската разузнавателна служба "Мосад" в продължение на много години. Това твърди израелският журналист Йоси Мелман.

Командващият иранската армия Абдулрахим Мусави заяви от своя страна, че САЩ са замесени в убийството, съобщи агенция ИСНА. „Ясно се вижда престъпната ръка на Америка, на ционисткия режим”, каза командващият, който заяви, че Иран ще отмъсти за гибелта на учения.

Целта на убийството на ядрения физик Мохсен Фахризаде, ръководил център за изследване към иранското Министерство на отбраната, може да е затрудни бъдещата администрация на САЩ да започне преговори с Иран по ядреното споразумение, смята порталът Axios, цитиран от ТАСС.

„Убийството на Фахризаде е част от опитите на администрацията на Тръмп и правителството на Нетаняху да използват времето до встъпването в длъжност на Джозеф Байдън за засилване на натиска върху Иран. Администрацията на Тръмп не крие стремежа си да усложни на Байдън възобновяването на преговорите с Иран и повторното присъединяване на САЩ към ядреното споразумение от 2015 година. Част от тези усилия са санкциите, тайните операции и заплахите за военно удар", казва се в публикацията на Axios.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Мохамад Багери предупреди за "тежко отмъщение" на онези, които стоят зад убийството на ръководителя на националната ядрена програма на Техеран.

"Терористичните групи, лидерите и извършителите на този страхлив акт трябва да знаят, че ги очаква тежко отмъщение", каза той в туит, докладван от държавната агенция ИРНА.

Багери нарече смъртта на Мохсен Фахризаде "горчив и тежък удар" и добави: "Уверяваме иранците, че няма да си починем, докато не преследваме и накажем" замесените.

„Ню Йорк Таймс“ посочва, че не е ясно дали Вашингтон е знаел за нападението предварително, но напомня, че Израел и САЩ си сътрудничат тясно в отношенията си с Иран.

Необявен израелски служител заяви пред израелската обществена телевизия Хан, че „без Фахризаде би било много трудно за Иран да развие своята военна ядрена програма“.

Въпреки че Иран замрази развитието на ядрената си програма като част от сделка с големите сили през 2015 г., Израел заяви, че Фахризаде тайно е продължил да работи по нея и че е ключова фигура в усилията на Иран да се въоръжи с атомна бомба.

Убийството на Фахризаде е последното от поредицата убийства на ирански ядрени учени през последните години, за които страната обвинява Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху по-рано назова Фахризаде „баща на ядрената програма на Иран“.

Израел отказа да коментира убийството на учения, а телевизия Channel 12 заяви, че той е не само бащата на иранската програма за ядрени оръжия, но и човекът, решил да създаде бомбата на аятоласите.

"Той беше и експерт по балистични ракети", добавя телевизията. /БГНЕС