Учебната година започва присъствено, заведенията ще работят до 22 ч., затварят парти клубовете

От 7 септември до 30 октомври на територията на цялата страна влизат в сила противоепидемични мерки, предаде репортер на БГНЕС.

Училищата ще започнат учебната година присъствено на 15 септември, съобщи д-р Стойчо Кацаров.

Провеждането на присъствените групови занятия в образователни, езикови центрове и школи ще се провеждат с до максимум 10 човека в помещение. Преустановяват се посещенията в детски клубове - това са всички парти клубовете, които предлагат грижа и игра за деца.

Конгресните центрове ще работят на 30% от капацитета си и до 30 души в помещение. Преустановяват се провеждането на тиймбилдинги и други мероприятия в колективи.

Преустановяват се провеждането на всички масови мероприятия – концерти и фестивали. Кината и театрите ще работят на 50% от капацитета на залите си. Музеите и галериите ще приемат посетители при не повече от 1 човек на 8 кв. метра.

Центровете и школите за танцови дейности също ще работят на 30% капацитет при максимум 10 човека.

Спортните състезания с професионален характер ще се провеждат без публика.

Посещенията в заведенията за хранене и игралните зали ще се провеждат при спазване на дистанция и с работно време от 7.00 до 22.00 часа.

Пазарите и тържищата ще работят с коридори за еднопосочно движение, най-малко 1.5 метра дистанция, и търговци и клиенти трябва да са с маски.

Работодателите ще трябва да организират работната дейност и от разстояние.

Свижданията в лечебни заведения ще стават само с пълен комплект предпазни средства и при допускане по 1 човек в стая.

Заповедта за влизането на мерките в сила ще бъде публикувана до края на деня и ще влезе в сила от понеделник, съобщи д-р Стойчо Кацаров.

Той бе категоричен, че въпреки нежеланието на здравните власти, да налагат ограничения, няма да допуснат натоварване на здравната система.

Д-р Кацаров уточни, че преди да се вземе решението за мерките, са провели редица срещи, обсъдени са всички аспекти за развитието на кризата и са поискани становища от редица браншови и работодателски организации.

Ситуацията е сериозна, но няма място за паника и за разпространение на страхове, заяви служебният здравен министър.

Проф. Мира Кожухарова направи оценка на епидемичната ситуацията в страната. Освен заболеваемостта на 14-дневна база, която нараства, се проследява и вариантът на коронавируса, който циркулира, както и процентът на хората, които имат пълен ваксинационен курс.

Проф. Ива Христова съобщи, че към момента в страната се наблюдава пълна доминация на „Делта” варианта, и малък процент на „Алфа” варианта на коронавируса. При „Делта” вариантът 1 човек заразява от 6 до 8 от присъстващите около него хора.

Има възможност ваксинацията да продължи независимо от пандемичната вълна. 85% от починалите са хора над 60-годишна възраст. Затова продължаваме да настояваме да се ваксинират възрастните хора, каза още д-р Стойчо Кацаров.

В заключение Кацаров заяви: Има възможност, ваксинирайте се. /БГНЕС