Учен: Преди ваксинация задължително да се прави PCR тест

Какви ще бъдат последиците от ваксинацията срещу коронавирус за заразените и болните в момента, обяснява Анча Баранова, доктор на биологичните науки, професор в Училището по системна биология към университета Джордж Мейсън.

Хората, които в момента са болни, не трябва да бъдат ваксинирани, преди да оздравеят. Но понякога COVID-19 се развива с малко или без симптоми. Следователно е възможно както тези, които наскоро са били болни, така и тези, които току -що са били заразени, но не знаят за това, да дойдат за ваксинацията.

„Ако ваксинирате човек, който е имал COVID-19, той ще има„ златен имунитет “ - така може да се получи максималният и най-вероятно дългосрочен имунен отговор“,- каза Анча Баранова.

Тя уточни, че при тези условия ваксината няма да има време да формира имунния отговор на организма и ходът на заболяването ще зависи само от собствения имунен отговор на човека.

"COVID-19 не се проявява веднага, защото на човек може да изглежда, че болестта му е следствие от ваксинация. Но всъщност това ще бъде коронавирус", допълва Баранова.

Избягването на такава ситуация е много лесно: преди ваксинацията трябва да се подложите на PCR тест.

Ако това не е направено и след ваксинацията лицето е имало съмнения относно здравето си, същият PCR тест ще помогне за разрешаването им.

„Ако пациентът се почувства зле след ваксинацията и PCR е положителен, значи не ваксината е виновна, а коронавирусната инфекция“, заключи Анча Баранова./БГНЕС