Ученето на нови езици предпазва от деменция

Повече от 55 милиона души по света страдат от деменция, сочат данни на СЗО. Това е синдром, при който човек постепенно губи когнитивните си функции, тоест губи способността си да мисли и да изгражда логически връзки, започва да забравя, не може да се ориентира дори в позната среда.

Такива нарушения могат да бъдат причинени от различни заболявания, казва биологът проф. Семьон Голошейкин. Невродегенеративните разстройства, нараняванията на главата, някои инфекции, метаболитни нарушения и липса на определени витамини водят до деменция. Болестта на Алцхаймер и церебралната атеросклероза са най-честите причини за синдрома, каза той.

Въпреки това някои фактори могат да увеличат риска от развитие на деменция. "Това включва хипертония, диабет, висок холестерол, затлъстяване, депресия и алкохолизъм. На поведенческо ниво фактори като социална изолация и липса на активна когнитивна активност могат да спомогнат за заболяването. Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословна диета и заседнал начин на живот също са много рискови“, каза Голошейкин.

Ранните признаци на деменция са трудни за забелязване и често се бъркат за реакция на стрес или просто стареене.

"Забравянето може да е признак на бъдеща деменция. В допълнение към най-изявените нарушения на паметта, има редица леки когнитивни увреждания, като неспособност за концентрация, планиране и намалено абстрактно мислене. Има твърдения, че загубата на слуха може да бъде ранна проява на болестта на Алцхаймер и на рисковите фактори за нейното възникване“, предупреди биологът.

Лекарите все още не са открили ефективни лечения за деменция. Ето защо е особено важно навреме да започне профилактиката му.

„Световната здравна организация препоръчва поддържане на умерено ниво на физическа активност, редовно обучение на когнитивни умения и способности чрез игри и хобита, които изискват интензивно участие на паметта и логиката на мислене“, каза Голошейкин.

Изучаването на чужди езици и активната комуникация също могат да намалят риска от развитие на деменция. /БГНЕС