Ученици от технически гимназии премериха сили зад волана

Ученици от техническите гимназии в цялата страна премериха сили в днешния заключителен етап на националното състезание за най-добър млад механик и най-добър водач на автомобил, предаде репортер на БГНЕС.

Учениците получиха и ценни съвети от осемкратния шампион в българския рали шампионат Димитър Илиев

В рамките на 3 дни 28 състезатели от 7 отбора се бориха за победа и правото да представят България в международния финал „Young Car Mechanic” в Полша през май, с награден фонд от 25 000 евро.

Домакин на днешното състезание бе столичната Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“ в София, а на него младите водачи трябваше да покажат добри умения зад волана н на учебен лек автомобил. Слалом, успоредно паркиране, шофиране назад – това бяха само част от задачите, с които трябваше да се справят младите шофьори. Най-добро време постигна Мариян Благоев от столичната транспортна гимназия.

Преди да излязат на състезателния полигон учениците получиха и ценни съвети от осемкратния шампион в българския рали шампионат Димитър Илиев. „Най-важно от всичко е безопасността. Нито едно състезание не си струва риска“, напътства ги той. Според него подобни инициативи са изключително важни, защото показват на младите, че навлизат във важен етап от живота си – етапът на отговорностите, а също така ги мотивират да покажат най-доброто от себе си.

Според него най-честата грешка, която младите водачи правят на пътя е да шофират с висока скорост. „Когато шофьорът е млад, той не е умее добре да разпознава скоростта. Разбира едва тогава, когато започне да спира. Съветът ми към младите е да си гледат по-често към километража и в никакъв случай да не превишават скоростта“, призова рали състезателят.

Ученици от технически гимназии премираха сили зад волана

Подкрепа за добрата инициатива идва и от застрахователна компания „Лев Инс“. „Днешната инициатива е много добра. Държим да работим с младите, дори имаме цяла кампания – „SOS – Спаси дете“. Тя е насочена към младото поколение. Нека бъдем толерантни и пресечем войната по пътищата, която наблюдаваме ежедневно. Да разчитаме на сигурно придвижване по пътищата и да има все по-малко жертви“, призова Красимир Димитров, директор „Автоасистънс“ в компанията. Наскоро компанията стана първата у нас, която предлага услугата Денонощни мобилни групи (автоасистънс) в цялата страна напълно безплатно и при сключване на Гражданска отговорност. За да се възползват от нея, е достатъчно клиентите да подадат сигнал и информация в „Денонощен Контактен Център” (ДКЦ) чрез позвъняване на дежурен телефон 0800 10 200. Седем дни в седмицата и по всяко време на денонощието мобилният екип оказва съдействие на място при оформянето на необходимите документи, както на участниците, така и на органите на съответните служби – Спешна медицинска помощ, полиция, пожарна безопасност и други.

„Последната година модернизирахме нещата дотам, че вече не само клиенти на компанията могат да се възползват, но и всички други участници в движението“, посочи още Димитров.

Учениците получиха и ценни съвети от осемкратния шампион в българския рали шампионат Димитър Илиев

Състезанието започна на 11 април с теоретичен тест за автомонтьори, подготвен от екип на МОН и онлайн тест за водач на МПС, създаден от ИА „Автомобилна администрация“. Надпреварата за най-добър автомонтьор се проведе на 12 април в учебния център на „Интер Карс България“ в с. Лозен.

„Нашата мисия е да покажем на децата, че могат успешно да се реализират в професионалната си дейност. Свикнали сме да чуваме, че няма добре подготвени кадри, че материалната база е остаряла, но всичко това са външни фактори. Искаме да покажем на децата, че вътре в тях има една искрица, която може да ги отведе до механик във Формула 1 или сервизен инженер в рали Монте Карло“, разказа Петър Спиридонов от „Интер Карс България“.

Ето защо от компанията провеждат и мотивационни лекции с младите, давайки им живи примери с хора, които са продукт на същата система, имали са същите условия и са успели. Посланието им е кратко и ясно – обичайте това, което работите, за да постигнете големи успехи. /БГНЕС