Учени: Държавата е разградена, единственият правилен ход за гражданите е неподчинението

"Българската академия на науките ще направи всичко възможно или поне, това което е в правомощията на Общото ѝ събрание да се гласува решение, с което да се върне дарението. 150-годишната институция, която се появява преди държавата и съществува въпреки държавата, не може да си позволи лукса да приема дарения от разкаяли се разбойници".

Това заяви пред БГНЕС директорът на Института за изследване на изкуствата проф. д-р Емануел Мутафов, коментирайки направеното дарение от 50 000 лева за изследвания на учените от Българска академия на науките в борбата срещу коронавируса от депутата на ДПС Делян Пеевски.

На снимката: проф. дфн Лъчезар Аврамов и проф. д-р Емануел Мутафов

Попитан защо в такъв случай дарението е било прието, проф. Мутафов обясни, че това се е случило по решение на ръководството на Академията и припомни, че през месеците март, април и май народният представител е правил сериозни дарения на различни институции и болници.

"Ние смятаме, че след като ситуацията ескалира в политическата обстановка в страната и се открои неговата роля е въпрос на чест да върнем тези пари. Даже има и радикални предложения от млади колеги, които искат да вземат потребителски кредит и да му върнат тези пари", заяви той.

Директорът на Института за изследване на изкуствата е твърдо убеден, че в този момент нямаме нужда от нова Конституция, разработена за три дни и под натиск, както и от свикване на Велико Народно събрание.

"Велико Народно събрание от този парламент и това правителство не бива, в никакъв случай да бъде свиквано. ВНС се свиква по конкретен повод, трябва да се направят необходимите промени в Изборния кодекс, в структурата и управлението на ЦИК. В настоящия момент свикването на ВНС не е на дневен ред“, обясни той и каза, че тези теми се подхвърлят в пространството с цел да се отклонява вниманието от истински важните.

"Това, което прави впечатление е, че важните неща са тези, за които не се говори, докато се говори за маловажни неща, като ВНС, ремонт на Конституцията. Това е стар трик на съвременните и стари диктатори от типа на Ердоган, Путин, Лукашенко. Сериозните неща е някой да отговори, не толкова дали са автентични ли са записите, които изтекоха в медийното пространство, а дали е автентично тяхното съдържание", смята той и добави, че по-голямата част от хората не се съмняват в това.

Учените поискаха съд и следствие за премиера Борисов, кабинета му и главния прокурор Иван Гешев.

„Да, и както се пошегувах, аз бих добавил и доживотен курс по английски език с отклоняване от политиката“, добави още проф. Мутафов.

По време на пресконференция днес, посветена на отвореното писмо на учени и специалисти от БАН проф. дфн Лъчезар Аврамов заяви, че този тип управление разгражда държавата – политически, икономически, научно и културно. Той съобщи, че през 21 век сме изгубили много подготвени хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата държава заради ситуацията и политическата система в България.

На снимката: гл. ас. д-р Георги Латев

Главният асистент д-р Георги Латев посочи, че белите птици на протеста са изплашили плашилото, а плашилото е започнало да пише нов закон за летене на птиците.

"Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин", увери той и добави: „Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира", закани се още той.

На снимката: проф. Росица Николова

Според проф. Росица Николова единственият правилен ход на гражданите в момента е неподчинението, което се случва.

"Позициите трябва да се отстояват по начина, по който възпитаваме децата си. Всичко, което се прави сега се прави на парче, реагира се на определени ситуации и няма цялостна политика за развитие на науката и образованието", анализира ситуацията проф. Николова.

На въпрос на БГНЕС защо според тях полицията не охранява протестите, проф. Мутафов каза, че това е част от плана на държавата да дискредитира протеста.

Проф. дфн Лъчезар Аврамов пък каза, че е против всякаква форма на насилие и добави, че не могат да коментират вчерашния инцидент пред Румънското посолство, защото още е много пресен. /БГНЕС