Учени доказаха, че домашните котки разпознават имената си

Ново проучване на учени от Токио доказа, че котките могат да разпознават собствените си имена от списък с други думи и от други шумове и могат да ги различат, произнесени от различни човешки гласове, съобщи Спутник.

В течение на четири експеримента, изследователите са тествали способността на домашните котки и котета от популярните в Япония "котешки кафенета" да разпознават собствените си имена, смесени между други записани думи.

Учените са пускали записи на различни съществителни, смесвайки ги с имената им и имената на други котки. Открили са, че повечето от котките са открили звука на собствените си наименования - опашките им се залюлявали и ушите се извивали към източника на звука. Когато в записите били вмъкнати произволни съществителни, домашните котки пренебрегвали човешките гласове, до следващото произнасяне на собственото им име.

„Тези котки отличават собствените си имена от общите съществителни, дори когато ги е изрекъл непознат човек“, пишат авторите. "Резултатите доказват, че котките категорично могат да разпознават собствените си имена сред поток от други думи."/БГНЕС

Тагове: