Учени: Кучето има мозък, съпоставим с този на калмар

Австралийски учени направиха магнитно-резонансна томография на мозъка на калмар от вида Sepioteuthis lessoniana и установиха, че той е съпоставим с мозъка на куче. Резултатите от изследването са публикувани в списание „iScience”.

Съвременните главоноги, към които се числят октоподите, сепиите и калмарите, имат много сложен мозък. Учени от университета в Куинсленд направиха за първи път детайлно магнитно-резонансно изследване на мозъка на калмар и създадоха атлас за невронните връзки в него.

Потвърдени са 99% от 282 основни вериги, които са идентифицирани по-рано. Изследователите откриха още 145 неизвестни до този момент вериги. Над 60 % от всички невронни връзки на калмара участват в зрителните и двигателните му функции. По сложността на своята структура мозъкът на калмара е близък до този на кучето.

Съвременните главоноги имат изключително сложен мозък, който превъзхожда мозъка на мишките и плъховете, твърдят авторите на изследването. Някои главоноги имат повече от 500 милиона неврона, които са несравнимо повече с 200-те милиона при плъховете и 20 000 при обикновените мекотели.

Това обяснява различни прояви в поведението на главоногите, като способността да променят бързо цвета си с цел маскировка, да разпознават шаблони и да общуват помежду си посредством използването на различни сигнали.

Много от невронните схеми са предназначени за маскировка и визуално общуване, което дава уникалната способност на калмарите да избягват хищниците, да ловуват успешно и да общуват един с друг чрез динамична промяна на цвета, казват учените.

Сходството между централната нервна система на главоногите и гръбначните животни потвърждава хипотезата за конвергентната еволюция, според която организмите от различни групи, независимо един от друг, развиват сходни черти.

Приликата с добре изучената нервна система на гръбначните животни ще позволи да се направят прогнози относно функционирането на нервната система на главоногите на ниво поведение. При изследването са открити няколко нови групи неврони, отговарящи за поведението с визуален контрол като локомоцията (движение на животни и хора – бел. ред.) и маскировка според сянката – калмарите приемат различна окраска в горната и долната част на тялото, за да се слеят успешно с околната среда.

При следващия етап учените планират да изяснят, защо различните видове главоноги са развили различни участъци от мозъка в периода на еволюцията. /БГНЕС