Учени: Някои женски мечки предпочитат да живеят в близост до хора

Ново проучване показва, че някои женски мечки избират да живеят по-близо до хората, за да предпазят себе си и новородените си малки от мъжки мечки.

Изследователите разглеждат промените в характеристиките на местообитанията в бърлогите, използвани от женските мечки за раждане на малките.

Под ръководството на експерти по опазване на околната среда от Университета Нотингам Трент и европейски партньори те наблюдават популации от кафяви мечки в планинската верига Кантабрия в Северна Испания в продължение на 20 години.

Откритията показват, че по-доминиращите и опитни женски могат предварително да заемат най-добрите места, с добри хранителни ресурси, на по-голяма надморска височина и в близост до пресечен терен.

Тези райони им позволяват да постигнат по-висока физическа годност и да ограничат движението на мечетата си и вероятността да се сблъскат с други мечки или хора.

Въпреки това с увеличаването на броя на мечките някои женски се преместват в райони, които не са толкова добри, по-ниско в долините и по-близо до източници на човешко безпокойство, като пътеки и пътища, с по-малки разстояния между съседните райони за размножаване на мечките.

Известно е, че мъжките мечки, които могат да убиват новородени малки, за да накарат женските да станат отново възприемчиви за чифтосване, избягват районите, използвани от хората.

Следователно приближаването до хората би помогнало на мечките майки да избегнат опасни срещи, които биха могли да завършат зле за тях или за тяхното потомство.

Въпреки това тези местообитания не са лишени от опасности и животните рискуват да се сблъскат с хора или дори да бъдат блъснати на пътя.

Д-р Антонио Узал, експерт по опазване на дивата природа в Училището по животновъдни, селски и екологични науки към Университета Нотингам Трент, заяви: "Ограничената достъпност на местообитанията може да насърчи срещите между мечките по време на брачния сезон, а това от своя страна може да доведе до по-голямо разпространение на случаите на убийство на бебета.

"Нашите констатации могат да подскажат, че някои мечки са използвали райони, намиращи се по-близо до човешка дейност и населени места, и това би им позволило да се отделят от възрастните мъжки мечки, за които е известно, че избягват такива райони.

"Изследването също така подкрепя една утвърдена теория в екологията, според която конкуренцията за територии води до това, че най-доминиращите индивиди задържат по-рано по-качествените райони, докато най-слабите са принудени да търсят неоптимални местообитания“, допълни д-р Антонио Узал. /БГНЕС, The Independent

Лондон / Великобритания