Гъбите - суперхраната на бъдещето

Фабрика за гъби в графство Монаган, Ирландия, е един от най-големите световни производители на този ценен продукт. Тя има собствени лаборатории, в които 40 учени не само изучават състава на компонентите им, но и самата гъба във всичките й малки детайли, съобщава Евронюз.

Питър Коркоран, изпълнителен директор на „MBio“, казва: "Ние описваме царството на гъбите като трето царство, стоящо между растения и животни и заемащо собствено пространство."

Джъд Уилсън, биолог в „MBio“, очерта ползите им за здравето.

"Гъбите са много, много добри за вас," каза тя. "Те са много здравословни. Те са с ниско съдържание на мазнини, с високо съдържание на фибри, те също са с високо съдържание на протеини. Съдържат много, много ценни хранителни вещества, като минерали и витамини."

Коркоран сравни скромната гъба със суперхрана.

„Както нашата кожа, гъбата произвежда витамин D чрез употреба на светлина, почти идентична на нашия собствен процес. Но важното е, че понеже се произвежда естествено от гъбата, това е веган форма на витамин D, а знаем, че има хроничен дефицит на витамин D в световен мащаб. "

Гъбите са здравословна храна, според учените, особено за вегани или хора, които прекарват повече време в офиси и автомобили вместо на слънчевата светлина. /БГНЕС