Учени определиха трите най-ефективни начина за отказване от тютюнопушенето

Екип от британски учени разгледа ефективността на методите за отказване от тютюнопушенето, като три от тях се очертават като ясни победители в това да помагат на хората да се откажат от вредния навик.


Лекарствата варениклин и цитизин, както и никотиновите електронни цигари се оказаха най-успешните сред помощните средства, прегледани от британски екип, съобщи "Study Finds".

Общо 157 179 пушачи са включени в проучване, което проследява успеха при отказване за най-малко шест месеца.

„Най-доброто нещо, което някой, който пуши, може да направи за здравето си, е да се откаже от пушенето“, подчерта Джейми Хартман-Бойс, учен в областта обществено здраве от Оксфордския университет.

„Тютюнопушенето остава водещата причина за предотвратими заболявания и смърт в световен мащаб и въпреки че много хора искат да спрат да пушат, може да е трудно да го направят.“

Основната пристрастяваща съставка, никотинът, е едно от най-широко използваните вещества и третото най-пристрастяващо, упражняващо мощен захват върху мозъците. Данните показват, че без помощ само около 6 на 100 души имат шанс успешно да спрат да пушат.

Варениклин и цитизин действат, като активират мозъчните никотинови рецептори – които освобождават допамин, когато се активират от никотин – и предотвратяват активирането на никотина.

Няма значителна разлика в ефективността на цитизин, варениклин и никотиновите електронни цигари. Според констатациите около 14% от пушачите, които се опитват да спрат цигарите с помощта на тези методи, ще успеят в продължение на шест месеца или повече.

Следващата най-ефективна стратегия е да се комбинират два вида никотинова заместителна терапия, като никотинови лепенки и дъвки или таблетки за смучене.

„Въпреки това, използването на една единствена форма на терапия, като например лепенките или дъвката, доведе до по-малко допълнителни откази от пушенето“, заяви Никола Линдсън, медицински учен от Оксфордския университет.

„Около 12 на 100 души, използващи две форми на терапия заедно, ще спрат успешно, в сравнение с около 9 на 100 души, използващи само един вид“, добави той.

Постепенното намаляване на никотина може да бъде малко по-ефективно от рязкото спиране, показват данните. Дали някой започва лечение с никотин преди или след отказване, както и приетата доза, изглежда не оказва влияние върху ефикасността.

Друго лекарство, наречено бупропион, показва ефективност при 9% от отказалите се от пушенето.

Данните за безопасност показват, че бупропион може да има много малко увеличение на сериозните нежелани реакции в сравнение с липсата на лекарства. Като цяло, изследваните лечения са безопасни, с малко тежки странични ефекти, въпреки че авторите отбелязват, че не всички методи включват данни за странични ефекти.

„Обединяването на всички налични проучвания, сравняващи лекарствата за спиране на тютюнопушенето с контролните интервенции, е наистина важен начин, по който можем да оценим какво работи, за да помогне на хората да се откажат от пушенето“, каза социалният учен Кейтлин Нотли от Британския университет в Източна Англия.

„Този мрежов мета-анализ показва, че електронните цигари, варениклин и цитизин са ефективни помощни средства за спиране на тютюнопушенето. Два пъти повече хора са успели да спрат да пушат, използвайки едно от тези помощни средства в сравнение с контролните условия“, продължи тя.

Авторите на изследването не смятат, че повече доказателства ще променят ясните резултати, въпреки че повече данни по отношение на страничните ефекти и най-добрите комбинации от лекарства и поведенческа подкрепа биха били полезни.

Повечето проучвания са проведени в страни с по-високи доходи, така че доказателствата от страните с по-ниски доходи са оскъдни. Екипът се надява, че бъдещите проучвания ще разгледат как социално-икономическият статус влияе върху отказването от тютюнопушене.

„Много е трудно да се откаже. Има няколко продукта, които могат да помогнат с това, но относителната ефективност на тези методи отдавна не е сигурна“, отбеляза Линдсън. „Нашето изследване се гмурка дълбоко в света на спирането на тютюнопушенето… предоставяйки на хората, които пушат, здравните специалисти и политиците надеждни данни, за да вземат информирани решения.“ /БГНЕС