Учени от БАН представят съвременни информационни технологии

Учени от Българската академия на науките ще представят съвременни информационни и комуникационни технологии днес, съобщиха от академията.

Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН отваря врати за своите посетители, а младите учени от института ще представят свои отличени проекти. Специалисти от института ще правят демонстрации и ще разказват за своята научна работа. Инициативата е посветена на 150-годишнината от основаването на БАН.

Достъпна за обикновените посетители ще бъдат лабораториите на института, където ще могат да се видят Лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ – лазерно сканиране, индустриална компютърна томография, виртуална реалност и приложения; Лаборатория за системна динамика и индустриални иновации – културно наследство за незрящи и заснемане с дрон; моделиране и симулации на индустриални процеси; Управление на мобилен робот през уеб браузър/Интернет и чрез автономна навигация; Прототипен диктофон за българска медицинска реч; Софтуер за изграждане и поддържане на голям корпус с текстови фрагменти за нуждите на Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура (КЛаДА-БГ) за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство./БГНЕС