Учени от Китай доказаха наличието на океан на Марс в миналото

Екип от изследователи от Китайския университет по геоложки науки (Ухан) е открил преки доказателства за наличието на древен океан на повърхността на Марс в миналото, съобщи агенция Синхуа.


Според агенцията изследователският екип, ръководен от професор Сяо Лун, е анализирал данни, получени от мултиспектралната камера на китайския марсоход "Чжужун", и за първи път е открил "петрологични доказателства за морски седименти на повърхността на Марс.

По-ранни проучвания откриха доказателства за големи количества течност на Марс в миналото, но тези твърдения остават спорни поради липсата на анализ на място.

Предишни наблюдения от Земята показват, че за 3,7 милиарда години Марс е загубил достатъчно вода, за да покрие цялата повърхност на червената планета с океан с дълбочина 140 метра. Някои учени смятат, че голяма част от тази вода може да не се е изпарила в Космоса, а все още да е скрита на малка дълбочина в недрата на Марс.

Първият китайски космически апарат за изследване на Марс, „Тянвен-1“, състоящ се от орбитален модул, капсула за кацане и марсоход, беше изстрелян на 23 юли 2020 г. от космодрума Уенчан на остров Хайнан. Марсоходът „Чжужун“, като част от космическия апарат „Тянвен-1“, извърши успешно меко кацане в южната равнина „Утопия“ на повърхността на Марс на 15 май 2021 г. Основната цел на мисията е да открие възможни признаци на живот на Марс и да помогне на учените да разберат дали условията на планетата могат да се променят в бъдеще, за да я направят обитаема за хората. Китай стана първата държава в света, която ще извърши полет и кацане на Марс в рамките на една мисия, както и ще изследва Червената планета с помощта на марсоход. /БГНЕС