Открит е начин за поставяне на импланти в мозъка само с обикновена инжекция

Технологиите се развиват с главоломни темпове. Имплантируемите мозъчно-компютърни интерфейси са едни от най-завладяващите и може би най-ужасяващите. Но сега вече няма да е необходимо лекарите и учените да отварят мозъка, за да ги имплантират; според Ripley's тези импланти, управлявани от мисълта, могат да бъдат поставени чрез обикновена инжекция.

Ново устройство, известно като Stentrode, има потенциала да промени бъдещето на мозъчно-компютърните импланти, като се отдалечи от идеята за мозъчна операция. Вместо да се разрязва черепът и да се поставя там, Stentrode се имплантира в голяма вена, известна като superior sagittal sinus, с цел разчитане на нервни сигнали. Поради разположението на вената и процеса на оттичане на течността от мозъка към югуларната артерия, това разположение е идеалното място за имплантите, управлявани от мисълта, за да се даде възможност на хората с парализа да управляват помощни технологии само с помощта на своите мисли.

Едно от заболяванията, които това устройство ще компенсира, е амиотрофичната латерална склероза, известна като АЛС или болестта на Лу Гериг. АЛС е невродегенеративно заболяване, което атакува нервните клетки на гръбначния и главния мозък и води до прогресивна дегенерация на моторните неврони. От това заболяване са страдали легендарният бейзболист Лу Гериг (откъдето идва и названието му) и един от най-блестящите умове на нашето време - Стивън Хокинг. В резултат на това пациентите губят способността си да използват мускулните движения и в крайна сметка не могат да извършват основни действия като хранене, говорене, движение или дишане.

Разбира се, Stentrode не е единственото име в играта на импланти, управлявани от мисълта, тъй като има много други, които се опитват да усъвършенстват технологията. Предполага се, че всеки един от тях е предназначен да подпомага или лекува някаква нужда в рамките на собствената си индустрия, но всички те имат една обща черта. Всеки от тях цели мислите на потребителя да бъдат основната операционна система на технологията.

Unicorn Hybrid Black е устройство, което се опитва да позволи на разработчиците и създателите да интегрират сигналите от човешкото тяло в своите проекти чрез използването на слушалки. Устройството получава ЕЕГ от осем електрода Unicorn Hybrid EEG, за да позволи работа по приложения, игри и др. Разбира се, тъй като това е слушалка, а не имплант, тя е по-ограничена в сравнение с него.

Друг пример за импланти, контролирани от мисълта, е основаната от Илон Мъск компания Neuralink. Тази компания предлага имплантиране на своето устройство в мозъка, което се състои в малката задача да се отвори черепът и да се извърши поставяне при отворен мозък на пациента. Макар че това само по себе си може да е достатъчно, за да отблъсне ухажорите, има и критики, че устройството не помага с нищо на безсънието, депресията, тревожността или на всичко друго, обещано от новия главен изпълнителен директор на Twitter.

Както и да го погледнем, светът на технологиите се променя и имплантите, контролирани от мисълта, може би са бъдещето. Ако държим настрана от главите си научно-фантастичните филми за мисловни импланти, превърнали се в злодейски оръжия, почти сигурно бихме избрали обикновена инжекция пред мозъчна операция. /БГНЕС