Учени откриха радиосигнал на 8 милиарда години в далечна галактика

Учени са открили радиосигнал от атомен водород в много далечна галактика. Смята се, че галактиката, от която произхожда сигналът, е от галактика с червено преместване z=1,29. Поради огромното разстояние до галактиката, линията на излъчване се е изместила до 48 cm от очакваната 21 cm.

Това откритие е феноменално, тъй като се смята, че галактиката, от която произхожда, е съществувала, когато Вселената е била само на 4,9 милиарда години - което прави източника на рекордния радиосигнал на 8,8 милиарда години.

Откриването е осъществено благодарение на това, че учените са използвали гравитационна леща, за да открият и проследят сигнала обратно до галактиката източник. Увеличението на лещата е 30 пъти, обясняват учените, което позволява на групата да види през голямото червено отместване на Вселената. Освен това екипът забелязал, че масата на атомния водород в галактиката е два пъти по-висока от звездната ѝ маса.

Тези открития са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomy Society и показват, че като цяло е възможно да се наблюдава атомният газ в галактиките на големи разстояния. Това би могло да отвори и нови врати за изследване на космическата еволюция на неутралния газ с излизащи и предстоящи нискочестотни радиотелескопи в бъдеще.

Астрономите, участващи в изследването, работят с Университета Макгил в Канада, както и с Института по наука (IISc) в Бенгалуру. Екипът е използвал данни от Гигантския радиотелескоп за измерване на вълни (GMRT) в Пуна. /БГНЕС