Учени отпечатаха живи мозъчни клетки

Учени успяха да отпечатат живи, функционални мозъчни клетки на мишка в лаборатория, използвайки нова лазерна технология. Екипът казва, че има още дълъг път за трансплантация на мозък, но новите технологии биха могли да помогнат за създаването на лекарства.

В проучване, публикувано от Science Daily, учените са разработили иновативен метод за биопечатане на невронни клетки за възрастни. Повечето неврони функционират повече от два дни след отпечатването им с помощта на биопринтер.

Изследователите отбелязват, че тяхната разработка не е насочена към отпечатване на живи трансплантирани неврони. „Въпреки че това е дългосрочна цел, ние сме много далеч от нея. Но има много други начини да се използва тази технология", казват те.

В момента основната цел на учените е да помогнат за откриването на нови терапии и лекарства чрез технологията на биопечатни неврони. Отпечатаните мозъчни клетки могат да се използват в медицински изследвания. Учените искат да заменят лабораторните животни, използвани във фармацевтичните тестове, с отпечатани неврони.

Такъв подход не само би намалил броя на животните, страдащи и умиращи в лаборатории, но би могъл да направи и предклиничните изследвания по-точни. Тестването на експериментални лекарства върху човешка тъкан би помогнало на изследователите да разберат по-добре как функционират, тъй като леченията, които действат при някои видове, не действат при други. /БГНЕС