Учени показват как изглежда Слънцето през телескоп

Десетки любители на астрономията се събраха в двора на София Тех Парк в столицата, за да видят как изглежда Слънцето през телескоп, предаде репортер на БГНЕС.

Инициативата е на учените от катедра „Астрономия“ от СУ „Св. Климент Охридски и е част от Софийския фестивал на науката 2021. Целта е чрез забавни и любопитни демонстрации от света на астрономията и физиката да бъдат представени възможностите за обучение и развитие в различни области науката.

Възползвайки се от хубавото време, учените дадоха възможност на всички присъстващи да наблюдават повърхността на Слънцето с два телескопа, снабдени със специални слънчеви филтри.

„През тези телескопи може да се видят слънчеви петна, които показват слънчевата активност в момента, както и слънчеви протуберанси, т.е. слънчеви изригвания“, разказа за БГНЕС астрономът Милен Минев.

Най-голям интерес инициативата предизвика у най-малките, които имаха възможността за първи път да погледнат през окуляра на телескоп, докосвайки се до интересния свят на астрономията. Те имаха възможност и да задават своите въпроси за природните явления, които ни заобикалят.

„Астрономията крие доста загадки, защото това е наука, която изучава Вселената и всички процеси, които протичат около нас. Това е най-интересната наука. Именно изучавайки света около нас, ние можем да разбирам колко малко знаем за него. Това храни нашето любопитство“, посочи още Милен Минев. /БГНЕС