Учени разкриха кои органи напада коронавирусът

Проникне ли веднъж в човешкия организъм, коронавирусът напада не само белите дробове, но и бъбреците, сърцето, черния дроб и мозъка.

Това става ясно от публикувано изследване на Университетската клиника "Епендорф" в Хамбург.

В рамките на изследването медици и микробиолози са анализирали резултатите от аутопсии на 27 човека, починали в резултат от зараза на новия коронавирус. Най-високата концентрация на вирусни частици изследователите са открили в дихателните пътища. Но следи от вируса са били открити и в бъбреците, сърцето, черния дроб, мозъка и кръвта.

Затова е особено важно при лечението на пациенти с КОВИД-19 да се обръща внимание не само на белите дробове, но и на другите органи, които коронавирусът напада, призовава проф. Тобиас Хубер, ръководител на изследването.

Според учените, именно доказаното наличие на вирусни частици в различни органи обяснява широкия спектър на симптомите при зараза с новия коронавирус. В частност резултатите от изследването дават обяснение и за зачестилите случаи на бъбречна недостатъчност при пациенти с COVID-19, смятат учените./БГНЕС, Дойче веле